Muş’ta, işitme engellileri anlayabilme amacıyla işaret dili için kurs açıldı. Haftada iki gün verilen kursa 50 kişi katıldı.
Muş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, işitme engellileri anlayabilme amacıyla işaret dili kursu açtı. Haftada iki gün beşer saat verilen kursa öğretmen, memur, üniversite öğrencileri ilgi gösterdi. Toplam 120 saat sürecek kursa katılan kursiyerler işaret dilini öğrenmenin heyecanını yaşıyor. Kursa katılımın fazla olduğunu belirten kurs eğitmeni Mehmet Nuri Özcan, kendisinin de duyma sorunu yaşadığından dolayı cihaz kullandığını ve birçok kişiyle işaret diliyle anlaştığını söyledi. 50 kişinin katıldığı kurs sonrası başarılı olanlara sertifika vereceklerini ifade eden Özcan, “Halk Eğitim Merkezindeki kursta şimdiye kadar 150 kişiye eğitim verdik. İşitme engellileri anlayabilmek için işaret dilini bilmek gerekiyor. Ben de duyma problemi yaşıyordum. Bu nedenle işitmenin önemini çok iyi anlayabiliyorum” dedi.
Ülke genelinde doğuştan ve sonradan işitme yetisini kaybetmiş çok sayıda kişi olduğunu kaydeden Özcan, şunları söyledi: “Ülkemizde doğuştan ve sonradan işitme yetisini kaybetmiş çok sayıda insan var. Onların dilinden konuşmamız gerekiyor. Kurslara yoğun ilgi gösteriliyor.”
“AKRABA VE ARKADAŞLARIMA İŞARET DİLİNİ ÖĞRETECEĞİM”
İşaret dili kursuna katılan öğretmen Vedat Özcan ise “Buraya gelme amacım öğrencilerime, çevreme anlatmak. İşaret dilini öğrendikten sonra çevremdekilere öğreteceğim. Arkadaşlarım, akrabalarım hepsine işaret dilini öğreteceğim. Üç hafta önce başladık. Haftada iki gün beş saat sürüyor. İnşallah sosyal hayatımızda da kullanacağız. Toplumda duyamayan ve konuşamayan insanlarla iletişim kurmak çok önemli” şeklinde konuştu.