Şırnak’ın Cizre ilçesinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüyle ilgili 5 polisin yargılandığı dava yarına ertelendi.
14 Ocak 2015 tarihinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüyle ilgili 1’i tutuklu 5 polisin yargılanmalarına Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Sanıklar duruşmaya SEGBİS sistemiyle katıldı.
Tutuklu polis memuru Mehmet N.G.’nin ’olası kast ile nitelikli öldürmek’ suçundan müebbet hapis cezası, tutuksuz olan komiser yardımcısı U.İ. ile özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T. için ise ’kamu görevlisinin suçu bildirmeme’ suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istenen duruşmaya Nihat Kazanhan’ın babası Emin ve annesi Ayşe Kazanhan, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Kazanhan’ın avukatları ile Şırnak, Ankara, Antalya, Mersin, İstanbul, Hatay, Gaziantep, Manisa, Bursa, Batman, Bitlis, Siirt, Iğdır, Mardin, Sakarya, Diyarbakır Baro Başkanları ve bu barolara kayıtlı 100’e yakın avukat katıldı.
Kazanhan’ın avukatları adil bir yargılanmanın yapılması için sanıkların duruşmada hazır bulunmasını talep etti. Talep Mahkeme Başkanı tarafından reddedilirken, dava yarına ertelendi.
Duruşma çıkışında gazetecilere konuyla ilgili açıklama yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, “İşlenen suç bilindiği gibi mevcut delilleri ile ortadadır. Bize göre soruşturma ne kadar eksik yapılmışsa da deliller karartılmaya çalışılmışsa da Nihat Kazanhan’ı vuran silah, mermi ve şahıslarda açık ortadadır.
Soruşturma eksik yapılmıştır. Dileriz ki yargılaması sağlıklı, adil ve etkin bir şekilde yapılır. Nihat Kazanhan vurulmadan önce Cizre’de 6-7 kişi daha vuruldu. Eğer Nihat Kazanhan’ın katili bulunmasaydı, dava açılmasaydı sonraki aşamalarda başka çocuklarda ölecekti. Onun için görülmekte olan Nihat Kazanhan yargılamasının adil yapılması gerekiyor ve hazırlık aşamasında olan diğer Cizre’de vurulan şahısların, çocukların katillerinin tespit edilip yargı önüne çıkarılması gerekiyor” dedi.
Nihat Kazanhan’ın babası M.Emin Kazanhan ise, “Bu olayı gerçekleştirenlerin hepsinden şikayetçiyiz ve hepsinin tutuklanmasını istiyorum. Eğer bu yargılamadan adalet alamazsak Avrupa İnsan Haklarına başvuracağım” dedi.