Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde “TİKA-Batı Afrika Temiz İçme Suyuna Ulaşım” projesi sayesinde yüzölçümünün yüzde 66’sı çölden oluşan Nijer’de yaklaşık 500 bin kişi temiz içme suyuna kavuştu.
TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde temiz içme suyu erişimine yönelik çalışmalarına devam ediyor. Yılın belirli zamanlarında kuraklığın had safhaya ulaştığı ve temiz içme suyu temininin çok kısıtlı olduğu ülkede su ve sanitasyon projeleri Nijer halkı için hayati önem arz ediyor. Açılan su kuyuları sayesinde halkın içme suyunun karşılanması yanında halkın en büyük geçim kaynağı olan büyük ve küçükbaş hayvanlarının da su ihtiyacı gideriliyor. Nijer Cumhuriyeti Su ve Çevre Bakanlığı ve Ortaöğretim Bakanlığı’nın talepleri doğrultusunda Nijer’in nüfus bakımından en yoğun bölgesi olan Maradi’de ve daha önce Nijer’in farklı bölgelerinde açılan 214 kuyuya ek olarak başkent Niamey’de bulunan okul ve camilere yönelik 45 adet su kuyusu açıldı.
Açılan kuyular hakkında bilgi veren TİKA Koordinatörü Mete Han Özer, Nijer’de yaşanan birçok ciddi hastalığın sebebinin Nijer Nehri’nden temin edilen, hijyenik olmayan sulardan kaynaklandığını ve bu hastalıkların en çok çocukları etkilediğini, bu sorunu kalıcı olarak çözmenin tek yolunun profesyonel olarak açılmış sondaj kuyuları olduğunu belirtti. Özer, TİKA olarak açtıkları su kuyularının düzenli olarak su analizlerinin yapıldığını ve buna göre suyun kullanım alanının belirlenerek halk sağlığına dikkat edildiğini vurguladı. Son olarak 2009 yılında Nijer’nin farklı bölgelerinde açılmaya başlanan su kuyularıyla Nijer halkının hayatının değiştiğini ifade eden Özer, sanitasyon projelerinin tüm hızıyla devam edeceğini söyledi.