Tokat’ın Niksar ilçesinde kış hazırlıkları şimdiden başladı, taze asma yaprakları evlerde salamura için hazırlanıyor.
Bayanların bağlardan topladıkları ya da üreticiden satın aldıkları taze asma yaprakları evlerde kışlık salamura için hazırlanıyor. Yapraklar, tuzlu suyla dolu şişe cam kavanoz yada plastik bidonların içlerine konularak ağızları iyice sıkıştırıldıktan sonra kış aylarına kadar bekletiliyor.
Salamura yaprağın kış aylarının önemli yiyecekleri arasında yer aldığını belirten Niksarlı bayanlar, bu dönemde birçok evde kadınların salamura yaprak hazırlığı içinde olduğunu söylediler.
“MAHALLE SAKİNLERİ TOPLANIP BİRBİRLERİNE YARDIM EDİYOR”
İlçede Kırkızlar Mahallesi sakinlerinden Bahar Bayram ile 65 yaşındaki Fevziye Doğan pazardan aldıkları asma yapraklarını salamura yaparak akraba ve dostlarına yolladıklarını belirterek, “Yaprakları bazen bahçelerimizden bazen de pazardan üreticiden parayla satın alıyoruz. Kilosu 5 ila 6 lira arasında değişiyor. Komşularımızla bir araya gelerek birlikte destekliyoruz ve bidonlara yada leğenlere yerleştiriyoruz. Sonra üzerine bolca tuz koyup üzerine kaynamış suyu döküyoruz ve tuza salamura yatırıyoruz. Üzeri kapalı durumda 2-3 gün bekledikten sonra yine deste halde cam kavanozlara yada küçük plastik bidonlara sulu şekilde koyup ağzını kapatıyoruz. Kışın hem kendi evimizde yemeklik olarak kullanıyor hemde başka şehirlerde yaşayan çocuklarımıza akrabalarımıza gönderiyoruz” dedi.
Niksar yaprağının çok kaliteli olduğunu da belirten bayanlar, “Niksar yaprağı gerek rengi gerek mayhoş tadı ile çok ünlüdür. Türkiye’de birçok yerden Niksar yaprağı isterler, bayanlar yaprak almak istediklerinde Niksar yaprağımı diye soruyorlar. Biz bunu ticari amaçlı yapmıyoruz, hem kendi evimizde tüketmek hemde uzaktaki akrabalarımıza göndermek için yapıyoruz. Salamura yapraklarından Tokat batı, zeytinyağlı ve etli dolma yapıyoruz afiyetle yiyoruz” dediler.