Bursa’nın Nilüfer Belediyesi tarafından bir ilk gerçekleştirilip ilk defa bir enerji kooperatifi kuruldu. 100 lira üye olma bedeliyle aylık 10 lira aidatla ilk aşamada belediye çalışanlarının üye olduğu enerji kooperatifi Bursa’da rüzgar santrali kurmak için girişimlere başladı. Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey Rüzgar santrali için bir süredir aradıkları yeri belirledikleri santral sayesinde karbon salınımının azaltılmasına da katkı sağlayacaklarını söyledi.

Belediye olarak ortağı olduğu Sınırlı Sorumlu Akçalar Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kâr payı dağıtım töreni Nilüfer Belediyesi Halk Evi basın toplantı salonunda gerçekleşti. Tören öncesi konuşan Bozbey, Yerel kalkınmada büyük bir öneme sahip olan kooperatifçiliğin Nilüfer’de canlandırılacağını açıklayan Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bir süre önce kurulan S.S. Nilüfer Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi ile de Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek “Kooperatifçilik alanında da örnek ve öncü olmak istiyoruz” dedi. Bir belediyenin kooperatiften kâr payı almasının Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Akçalar Kooperatifi’nde yer almaktan, birlikte kazanabilmenin mümkün olduğunu görmekten çok mutlu olduklarını söyledi.

"İlk defa yenilenebilir enerji kooperatifi kuruldu"

Türkiye’de yine bir ilki hayata geçirerek Nilüfer Belediyesi olarak S.S. Nilüfer Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi’ni kurduklarını vurgulayan Başkan Mustafa Bozbey, “Bu kooperatif, Nilüfer Belediyesi’nin hem çevre ilkelerine hem de karbon miktarını azaltmasına önemli bir katkı sağlayacaktır. Kurum olarak 2020 yılı sonuna kadar karbon miktarını yüzde 20 azaltmayı hedefleyen sözleşmeye imza attık. Türkiye’de iklim uyumu konusunda da ilk imzayı atan Nilüfer Belediyesi’dir. Onun için bu tür yatırımları kolektif biçime dönüştürüp yapmakla sorumluyuz” dedi.

S.S. Nilüfer Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi’ne ilk aşamada 100 lira üye olma bedeli ve 10 lira aylık aidat ödeyerek Nilüfer Belediyesi çalışanlarının ortak olacağını belirten Bozbey, daha sonra Nilüfer halkını da enerji kooperatifine dahil etmeyi planladıklarını kaydetti. Bozbey, “Hedefimiz, çalışma arkadaşlarımızla birlikte, kendi imkânlarımızla bir araya gelerek, yerel düzeyde yenilenebilir kaynaklardan enerji ihtiyaçlarımızı karşılamaktır. Bu kooperatif çatısı altında da, bir arada olarak kalkınmanın, güçlenmenin olumlu bir örneğini vereceğimize inancım tamdır” şeklinde konuştu.

Enerjide toplumsal kalkınmanın anahtarının, enerji kooperatifleri olduğunu ifade eden Bozbey şöyle devam etti: “Dünyaya baktığımızda özellikle Avrupa’da yenilenebilir enerji konusunda kooperatiflerin önemli yer edindiğini görüyoruz. O ülkelerde, kurulu enerji kooperatifleri sayesinde bugün termik ve nükleer santraller kurulmuyor. Temiz enerji elde ediyorlar. Üstelik bazı ülkelerin enerji ihtiyaçlarının yüzde 100’ünü, yenilenebilir enerji kooperatifleri sayesinde karşıladıklarını biliyoruz. Bu kooperatifler yenilenebilir enerji konusunda yatırım yapabilecekleri gibi aynı zamanda da üyelerinin hak ve menfaatlerini de koruyor. Üyelerine kâr payı dağıtarak aile gelirlerine bir miktar katkı sağlamış oluyor.”

"Kooperatife tam destek"

Avrupa’da yerel yönetimlerin mevcut kooperatiflere destek olmak amacıyla ortak olduğunu ifade eden Bozbey, “Biz de Nilüfer Belediyesi olarak Nilüfer’de oluşturacağımız her kooperatifin mutlaka içinde olacağız. Bazı sorunları kısa vadede çözebilme adına tamamen güvence ve destek olmak amacıyla bunu yapacağız. Çünkü vatandaşı bu şekilde daha doğru bir şekilde yönlendirebileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Nilüfer Belediyesi olarak tarımsal kalkınma kooperatiflerini de önemsediklerini söyleyen Bozbey, “40’a yakın kadın derneğinin bulunduğu kentimizde, kadınların da çalışmalarını kooperatif çatısı altında yürütmelerini istiyoruz. Güçlerini birlikte üretim şekillerinde birleştirerek ve geliştirerek ailelerine daha fazla katkı sağlayacak bir düzenlemeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

"181 Ortakla güçlü sermayeye ulaştık"

Sınırlı Sorumlu Akçalar Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Yıldırım da kooperatifi, bölge halkının ortak işlerinin görülmesi, tarımsal faaliyetlerin devam ettirilmesi, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin sürdürülebilmesi amacıyla 2008 yılında kurduklarını belirtti. Yıldırım, “Sermaye, emek ve mücadelelerimizi birleştirerek kurduğumuz kooperatif bugün 181 ortağa ve güçlü sermayeye ulaştı. 2015 yılında ortaklarımızın görüşlerini alarak bu yılki faaliyetlerimizin ana konusunu kâr payı dağıtma olarak belirledik. Kooperatifimizin ortaklarından olan Nilüfer Belediyesi’nin de kâr payını bugün vereceğiz. Vereceğimiz rakamın Nilüfer Belediyesi için sembolik olduğunun bilincindeyiz. Bu çalışmanın tarımsal kalkınma kooperatifçiliği için anlamlı olduğunu düşünüyoruz” dedi. Konuşmaların ardından S.S. Akçalar Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Yıldırım, kooperatifin 2016 yılı kar payına ilişkin temsili çeki Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e verdi.