Prof. Dr. Orhan Kural, 30 metrekarelik ofisine gelen 34 bin liralık elektrik faturasıyla şaşkına döndü. Parayı ödemeyeceğini belirten Kural, ‘‘Bana ‘ya parayı öde ya da hapse girersin’ dediler. Ben hazırım hapse girmeye, bu parayı ödemeyeceğim’’ dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Fatih’teki ofisine gelen 34 bin TL’lik elektrik faturası ile neye uğradığını şaşırdı. Alınan bilgiye göre, Kural devraldığı tarihi binada onarım yaptırıp, ayrı ayrı olan elektrik saatlerini de birleştirdi. Kural, 2008 yılından bu yana gelen faturaları otomatik ödeme talimatı ile banka aracılığı ile ödedi. Ancak binanın alt katındaki küçük odada bulunan elektrik saati ise işlemeye devam etti. Kural, bu süre içerisinde fatura gelmediği için durumu fark etmedi. Geçtiğimiz günlerde gelen 34 bin TL’lik elektrik faturası ise Kural’ı şaşkına çevirdi. Bunun üzerine BEDAŞ yetkilileri ile tek tek görüşmeye başlayan Kural, yaptığı görüşmelerden sonuç alamayınca yaşadığı durumu basın açıklaması ile duyurdu. Gerekirse hapse girmeye de hazır olduğunu belirten Kural, ‘‘Eğer bu durum haksızlıkları önleyecekse ben hapse girmeye hazırım. Bu benim 7 aylık maaşım. En yüksek bölüm başkanıyım benim maaşım bile bu kadar tutmuyor’’ dedi.
Binada daha önceden bulunan 3 elektrik saatini birleştirdiklerini belirten Kural, ‘‘3 saat birleştiği zaman burada bir saat kalmış. Bu saati sökmeleri gerekiyordu. Ancak sökmemişler. Onların iddiasına göre o saat çalışmaya devam etmiş. Ancak o saatin hükmettiği yer sadece alt kattır. Çünkü bütün binanın elektriği birleşen saatten geliyor. Bu saate kaçak demiyorlar. Bilinçsiz tüketim diyorlar. Bugün gelip o sayacı sökecekler. Bize gelen bir faturada yok. Sadece bize böyle bilgi verdiler. Gelip sözlü bilgi verdiler ödeyin yoksa hapse girersiniz diyorlar’’ diye konuştu.
Herhangi bir şekilde elektriği aşırı tüketimin söz konusu olmadığını belirten Av. Suat Şimşek ise, “İdarenin öncelikle faturayı şifahi bildirmesi ama sistemde görülüyor olması nedeniyle biz tabi ki bununla ilgili idare mahkemesinde bir dava açacağız. Bu saati iptal edip diğeri ile birleştiriyorlar. Dolayısıyla bu saate gelen fatura yok. 2008 yılından itibaren bu saatin döndüğünü söylüyorlar. Kaldı ki sizde görüyorsunuz elektrik olmasına rağmen saat dönmüyor” şeklinde konuştu.
Kural’a destek vermek için Gezginler Derneği binasına gelen Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise ‘‘Elektrik piyasası müşteri hizmetleri yönetmeliği 3’üncü fıkrasına göre ödeme yapılmadığı taktirde 5 iş günü içinde gelip elektriğin kesilmesi gerekiyor. Kesilmediyse bunun bedelini nasıl başkasından isteyebilirler’’ dedi.
Gezginler Derneği olarak kullanılan tarihi binada aynı zamanda Vanuatu ve Benin Fahri Başkonsoloslukları da bulunuyor. Kural ise dernek başkanlığının yanı sıra, bu konsoloslukların Türkiye Fahri Başkonsolosu olarak görev yapıyor.