Orhangazi Belediyesi ile Türkiye Sakatlar Derneği Orhangazi Şubesi, Engelliler Haftası kapsamında ’Yeni Türkiye’de Engelliler’ konulu panel düzenledi.
Orhangazi Belediyesi Nikah Salonunda gerçekleşen ’Yeni Türkiye’de Engelliler’ paneline Orhangazi Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan ile 22. ve 23. dönemde görev yapan Türkiye’nin ilk görme engelli Milletvekili ve Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva katıldı. Engellilerin geçmişten bugüne yaşadıklarını anlatan Lokman Ayva, batıda engellilerin dışlandığına vurgu yaptı. Batı medeniyetlerinin tarihte engellilere büyük zulümler yaptığını ifade eden Ayva, Hitler ve Amerikalıların geçmişte yüz binlerce insanı engelli olduğu için öldürdüğü ifade ederken, "Hatta Amerika’da 60 yıl öncesine kadar engellileri öldürmek serbestti. Sanayi dönemine geçildiğinde ise tüm düzenin engelsiz insanlara göre kuruldu. Engelliler fazlalık, defolu görüldü. Her dönem dışlandı. Uzaklaştırıldı” diye konuştu.
Dünyada herkesin farklı olduğuna dikkat çeken Ayva, “Parmak izlerine, göz retinalarına kadar bir insan başka birine benzemez. Bu Allah’ın kudretinin göstergesidir. O zaman dünyayı herkesi kucaklayacak şekilde düzenlemek gerekiyor. İslam medeniyetinde ise batının tam aksine engelliler için kolaylıklar sağlandı” dedi.
"TÜRKİYE’DEKİ ENGELLİLER ŞANSLI"
Türkiye’de engelliler dışlanmasa da yakın geçmişe kadar birçok haktan mahrum olduklarını işaret eden Ayva, “Şimdi Türkiye değişti. Artık Türkiye’de geri dönüşü olmayan bir sürece girdik. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın çalışmalarıyla engelliler hayatın her alanında olabiliyorlar. Sadece engelliler değil, artık Türkiye’de kıyafet, ırk, inanç ayrımı yapılmıyor. Mevlana’nın sözüyle “Yaradılanı severim Yaradandan ötürü” duygusuyla yaklaşılıyor" diye kaydetti.
Engelliler için birçok imkanın sağlandığı Türkiye’de yeni dönemde engelliler için somut uygulamaların hayata geçeceğini bildiren Ayva, “Bürokraside engelli sayısı artacak. Engelliler yeni meslekler yapmaya başlayacak. Pilot, doktor olmayı isteyecekler. Ticaretle uğraşmaya başlayacaklar. Daha çok tatil yapacaklar. Diplomaside olmaya başlayacaklar. Bunları engelleyen kanunların birçoğu ortadan kalktı. Küçük düzenlemeler de Yeni Türkiye’de yapılacak” dedi.
Ayva, ülkede engellilerin yaşam standartları yükselirken, uluslar arası kuruluşlarda daha fazla yer almak gerektiğine vurgu yaparken, “Uluslar arası engelli kuruluşlarında Türkiye mutlaka temsil edilmeli. Dünyanın buna ihtiyacı var. 14 asır önce Peygamber efendimizin engellilere evden camiye kadar ip çektirerek verdiği değeri yaymalıyız. Bunun için Müslüman olmalarına gerek yok. Biz onların uçağını, otomobilini kullanırken din değiştirmiyoruz, onlar da değiştirmesin ama İslam yöntemlerini kullansınlar. 3 yılda 35 bin engelli memur istihdam eden Türkiye’nin dünyada rekor kırdı"diye konuştu.
Panel sonunda protokol üyeleri Lokman Ayva ve Beyazay Derneği Bursa şube Başkanı Aktürk’e çini tabak hediye etti.