Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü personeli ile toplantıya katılan basın mensupları, kamuoyuna dikkat çekmek için ormanlık alanda çöp topladı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Toplum Yararına Programı kapsamında, ormanlık alanlarının temizliğini kadınlara emanet etti. Kastamonu’da ormanlık alanda temizlik yapmaya başlayan kadınlar, çöpleri bir poşete toplayarak ormanlık alanlarının temizlenmesini sağlıyor.
Ormanlık alanda çalışmaların başlaması nedeniyle incelemelerde bulunan Kastamonu Orman Bölge Müdürü Hüseyin Dinçer, kamuoyunun dikkatini çekmek için basın mensuplarıyla birlikte çöp topladı. Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı personellerinde eşlik ettiği çöp toplamada, vatandaşların daha bilinçli olması ve ormanlık alanlara çöp atılmaması çağrısında bulunuldu.
“Bir görüntü, bin kelimeye bedeldir” diyen Kastamonu Orman Bölge Müdürü Hüseyin Dinçer, bu yüzden ormanlık alanların ne halde olduğunu görmek için basın mensuplarıyla birlikte bir toplantı düzenlediklerini ifade ederek, “Kastamonu’daki ormanlarımızın hepsi maalesef bu şekildedir. Orman idaresi olarak biz, bunları temizletebiliriz de fakat halkımızın ve bu şehirde yaşayan insanlarımızın daha duyarlı olmadığı sürece bu sahalar tekrar kısa sürede bu hale geliyor” dedi.
Medyanın, STK’ların ve vatandaşların ormanlık alanlar konusunda daha duyarlı olmalarını isteyen Dinçer, “Bizde, bunu onların dikkatlerine sunmak amacıyla Toplum Yararıma Programı kapsamında çalışan işçilerimizde birlikte bir kampanya düzenledik. Ormanlarımızın daha temiz olması hususunda bütün STK’larla ve kamu kurumlarımızla her türlü işbirliği yapmaya hazırız. Bizler, tek başımıza bu sorunun hakkından gelemeyiz. Burada gerçekten çok ciddi bir sorun var. Bütün Kastamonu’daki ormanlarımızda ne yazık ki bu şekilde bulunuyor” diye konuştu.
Tek başına orman idaresinin ormanları temiz tutma iradesine sahip olmadığını söyleyen Dinçer, “Bugün temizlesek üç gün sonra aynı noktaya yine gelecek. El birliğiyle bütün Kastamonu olarak, çevremizi ve ormanlarımızı korursak ve bu konularda da duyarlı olursak sonuçta ülkemiz ve Kastamonu’muz kazanacaktır. Yaz ayı geldi, piknikte artık bir ihtiyaç haline geldi. Halkımızın bu tür ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeteri kadar mesire alanlarımız mevcut. Talep olursa yeni mesire alanları da açabiliriz. Ancak amaç, burada hem mesire yerlerinde hem de bu tür ormanlık alanlarında, ormana girildiğinde çevrenin temiz tutulması esastır. Bu bir yurttaşlık görevidir. Bu çağdaş olmanın, günümüz insanı olmanın bir bilincidir. Bu yüzden öncelikli olarak okullarımızda, öğrencilerimizin ve insanlarımızın çevre konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ormanlık alanlarda bulunan cam kırıklarının ve şişelerin yangına davetiye çıkardığını aktaran Dinçer, “Ayrıca ormana atılan cam kırıkları ve şişeler, mercek görevi görmektedir. Bu yüzden orman yangınlarına da sebebiyet veriyor. Ormanlarımızda çıkan yangınların bir kısmı da bundan kaynaklanıyor. Kamuoyunu bilinçlendirme kapsamında bugün basın mensuplarımızla ve orman idaresinde çalışan personelimizde dahil hep birlikte fiilen temizlik çalışmasına katılıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ormanlık alanda çöp toplayan işçilerden Münevver Nahal ise, İŞKUR’un sayesinde iş sahibi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bir süredir iş arıyordum, bulamamıştım. TYP kapsamında 6 aylık projede yer aldım. Ormanları pislemişler bizde, ormanlarımızı temizliyoruz”
Diğer işçi Hayriye Güney de, ormanda gönüllü olarak çöp topladığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Ormanda gönüllü olarak çalışıyorum. Halkımızdan rica ediyorum, çevremizi temiz tutalım. Hem sağlığımız için hem de çevremiz için temiz olalım. Ormanlarımız temiz olsun, şu anda ormanlarımız çok pis, bizde buralarda temizlik yapıyoruz, çöpleri topluyoruz. Ormana her şey atılmış, çok berbat bir durumda ormanlarımız. Ormanlarımızı biz temizliyoruz ancak ormanlarımızın böylede kalmasını istiyoruz”