Akdeniz Bölgesi’nde mart ayında havanın yağışlı ve ılıman günlerinde ormanlık alanlarda çıkan Kuzugöbeği mantarı, sofralara lezzet, köylünün cebine ek gelir getiriyor.
Mersin’in Erdemli ilçesinde, son bir haftadır yağış ve ardından da güneşin kendini göstermesiyle çam ormanlarında Kuzugöbeği mantarı patlaması yaşanıyor. Köylüler ise lezzetiyle meşhur mantarları toplayabilmek için ormana akın ediyor.
Köylüler mantarın kilogram fiyatının 80 ile 100 lira arasında değiştiğini belirtirken, kuru mantarın ise kilosunun 700 lira civarında olduğuna dikkat çekiyor.
Gücüş Mahallesi Sarılar mevkiinde mantar toplamaya çıkan köylü kadınlardan Emine Bulut, Kuzugöbeği mantarının şifa niyetine yenildiğini belirterek, köylülerin çoğunun da ekonomik gelir amacıyla mantar topladığını söyledi. Bulut, “Havalar böyle giderse, yağış ve ardından açan güneşle birlikte ormanda mantarlar ekilmişcesine çıkacak. Topladığımız mantarları biz kendimiz pişireceğiz, ancak gelir amaçlı toplayanlarda var. Kuzugöbeği bu mevsimde köylüler için ek bir gelir oluyor, yüzleri güldürüyor” diye konuştu.