Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in başkanlığını yaptığı ve 22 ülkenin yerel yöneticilerinin yer aldığı Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA), darbe girişimine tepki gösterdi.
22 ülkeden 200’e yakın yerel yönetimin oluşturduğu Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge teşkilatı, yerel yönetim birlikleri ve çok sayıda STK, Ankara ve İstanbul’daki konsolosluk ve elçiliklerle birlikte yaptıkları ortak basın açıklamasında darbe girişimine tepki gösterdi. Başkanlığını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yaptığı UCLG-MEWA’nın açıklamasında, Demokrasinin Sesine Kulak Ver sloganıyla dünyadaki tüm yerel yönetimlerin Türkiye’den yapılan demokrasi çağrısına destek olunması istendi. UCLG-MEWA olarak demokratik yerel yönetimlerin birleşik sesi ve dünya ölçeğinde savunucusu olma doğrultusunda ilerlediği vurgulanırken, bu yolda antidemokratik uygulamalara ve yönetim biçimlerine her zaman ve her yerde karşı olunduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, "Bu amaçla 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nde, ordunun içerisindeki küçük bir grubun Cumhuriyetin temellerini ve kazanımlarını yıkmaya yönelik gerçekleştirdikleri darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Bu tür antidemokratik girişimlerin tarih sayfalarına birer kara leke olarak geçeceğine inanıyoruz. Bu girişim karşısında Türkiye’deki demokrasiyi muhafaza etmek için sokaklara çıkan ve bu uğurda canlarını yitiren Türk halkını gösterdikleri kahramanlık için tebrik ediyor, şehitlere rahmet, ailelerine sabır, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Dünyadaki tüm yerel yönetimleri bu tür antidemokratik girişimlerin karşısında demokrasinin güçlü sesine güç katmaya davet ediyoruz. Barışın hakim olduğu, huzur dolu şehirlerin oluşmasında demokrasinin birincil unsur olduğunu belirtir, her türlü darbe ve zorbalığın karşısında hep birlikte durarak aydınlık günlere ulaşmayı temenni ederiz" ifadelerine yer verildi.