Osmangazi Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek vatandaşlara organik tarım yaptıracak.
Önümüzdeki günlerde Hamitler Doğal Yaşam Merkezi yanına kurulacak Ekolojik Yaşam Merkezi’nde organik tarım yapacak vatandaşlar permakültür eğitimi almaya başladı. Soğanlı Kültür Merkezi’nde başlayan permakültür kursunun startını Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar verdi. Kursa Türkiye’nin dört bir yanından toplam 162 kursiyerin katıldığını söyleyen Dündar, “Bildiğiniz gibi doğal ve ekolojik hayat, azalan kaynaklar ile birlikte artık dünyanın en çok önem verdiği konuların başında geliyor. Bu proje, bizlere doğal yaşamın sırlarını öğrenme imkanı sunacak” dedi.
Dündar, “Bugün başlayan ve 11 gün sürecek permakültür eğitim programımız çerçevesinde kursiyerlerimiz, doğal kaynakların mevcut durumunu, toprak ıslahını, temiz enerjiyi, geri dönüşüm ve atık yönetimini, bahçeciliği, doğal hayvancılığı, kuraklığı engelleme yöntemlerini kapsayan, ekolojik hayatın olmazsa olmazlarını öğrenecekler” dedi.
Dündar, “Hızlı şehirleşme doğal ve ekolojik hayatımızı bozdu. Her şeyimiz sanayi üretimi oldu. Bizler çevre ve insanımızla ilgili bir çok proje geliştirip hayata geçirdik. Bu dönemde doğrudan insanımızı hedef alan projelerimiz var. Ekolojik Yaşam Merkezi de bunlardan bir tanesi. Bugün bir eğitim programını da, Türkiye’de ilk kez hayata geçiriyoruz. Bu bizlere yön verecek, bundan sonraki projelerimizde bize güç katacak, kendimizi tabiata yönlendirip sağlıklı yaşamamıza katkı sağlayacak bir proje olacak. Program sonunda katılımcılara sertifika verilecek olan bu projede görev alan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Toprak kültürü, tarım ve hayvancılığın bir nesil öncesine kadar hayatımızda önemli bir yer kapladığını, bir nesil öncesine kadar ekip biçen, hayvancılıkla uğraşan, kendi evini inşa eden fertler olduğumuzu ifade eden Başkan Dündar, “Toprağa minnetle bakan bir milletken topraktan, doğal hayattan uzaklaştık. Bizler, ekolojik hayatı canlandıran önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Osmangazi Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi’mizin hemen yanında oluşturacağımız Ekolojik Yaşam Merkezi ile tabiatta olan, doğal olan her şeyi yeniden tanıyacağız. Bu kursa katılan kursiyerlerimize organik tarımdan, hayvancılığa, doğal bina yapımından doğru enerji kullanımına kadar her konuda eğitim verilecek. Bu çalışmamızın ilk adımını bugün atıyoruz. Permakültür kursu ile ekolojik hayatın temel prensiplerini öğreneceğiz. Osmangazi Belediyesi olarak, sizlerin de desteği ve ilgisi ile ekolojik yaşam bilincini yaygınlaştırmak, toprakla yeniden kucaklaşmak, doğal besinleri yeniden soframızda ağırlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Eğitimin bir kez daha hayırlı olmasını diliyor, bütün katılımcılarımıza başarılar diliyorum” diye konuştu.
Soğanlı Kültür Merkezinde 11 gün sürecek eğitimlerde kursiyerlere doğal üretim, bahçecilik, permakültür tasarımı, temiz enerji, iklim değişikliği ve yereldeki etkileri gibi birbirinden farklı konularda eğitim verilecek. 23 Nisan 3 Mart tarihleri arasındaki verilecek olan eğitimlere katılan kursiyerlere, Permakültür Tasarım Sertifikası verilecek.