Osmanlı Türk kültürünü yaymak ve gelecek nesillere aktarmak düsturuyla yola çıkan sivil toplum örgütü Osmanlı Ocakları’nın Antalya İl Başkanlığı, “Kadın” temasıyla vatandaşları ve ocakların yönetim kadrosunu bir araya getirdi.
Kışlahan Otel’de düzenlenen panel ve istişare toplantısına Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Ergün Pusat, Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Antalya İl Başkanı Nevin Tunçlu, İl Yönetim Kurulu, ocak üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
ERKEK VE KADIN ARASINDA MESAFE
Organizasyon, Osmanlı Ocakları Antalya İl Başkanı Nevin Tunçlu’nun konuşmasıyla başladı. Tunçlu, Osmanlı toplumunun kadına verdiği değeri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Osmanlı’da kadının toplumun ana öğesi olduğunu belirten Tunçlu, “Ona ulaşmayan herhangi bir fikir, yaklaşım hayat alanı bulamaz. Kadın sadece var olduğu ailenin içinde değil toplumda da değişimin taşıyıcısıdır. Kadınlara karşı dinamiklerini imandan alan derin bir hürmet beslenirdi. Erkek ve kadın arasında mutlak surette bir mesafe vardı. Bunun belirleyicisi ‘Zinaya yaklaşmayın’ mealindeki ayettir” dedi.
KADIN, ANNE, TEYZE, HALA VE BACI OLARAK GÖRÜLÜRDÜ
Osmanlı’da sokakta karşılaşılan kadına asla dik bakılmadığını, başların öne eğildiğini, kadının sokakta rahatça yürümesi için, erkeklerin kendilerini hafif alargaya çektiklerini belirten Tunçlu, “Kadına yol verirlerdi. Her kadın toplumsal edebin bir gereği olarak anne, teyze, hala ve bacı olarak görülürdü. Onları rahatsız edecek en küçük davranışta bile bulunulmazdı. Osmanlı kadınlarının hal ve tavırlarında büyük bir asalet, yüzlerinde tatlı bir sükûnet ve nezaket vardı. Konuştukları dil hoş ve ahenklidir. Sohbet edenlerin ifadeleri veciz, telaffuzları tertemizdi. Tebessümlerine incelik, el hareketlerine zarafet ve sadelik hakimdi” ifadelerini kullandı.
ÖRGÜTLENMEMİZ DEVAM EDİYOR
Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Ergün Pusat da, İl Başkanı Nevin Tunçlu’nun ardından yaptığı konuşmada, “Ocaklarımızın izleyeceği yol haritasının belirlenmesi açısından Antalya ziyaretimiz son derece önemliydi. İl Başkanımız Nevin Tunçlu ve yönetimdeki arkadaşlarımızla Elmalı Mahallesi Cumhuriyet Caddesinde yakın tarihte açtığımız dernek binamızda toplantı yaptık. Ocağımızı daha iyi yerlere nasıl getirebileceğimizi konuştuk. Yapılan görüşmeler neticesinde Antalya’da öncelikli olarak üye sayısını artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Tüm ilçelerde devam eden örgütlenmelerinin kısa sürede tamamlanmasını öngördüklerini de anlatan Pusat, “Antalya il yönetimimiz Osmanlı kültür, örf ve adetlerini araştırmak, tanımak ve tanıtmak amacıyla sosyal, kültürel ve siyasi alanda çalışma yapacak” diye konuştu.
Ergün Pusat konuşmasını, Osmanlı’da kadının yeri ile ilgili anekdotları aktararak sürdürdü.
Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabıyık da yaptığı konuşmada, ocakların vizyon ve misyonu hakkında bilgileri paylaştı.