Sağlık Bakanlığı’nın 112 Motosikletli Acil Sağlık Ekipleri, trafiğe takılmadan acil vakalara zamanında ilk müdahaleyi yaparak hastayı hayatta tutmakta kritik önem taşıyor.
Özellikle büyük şehirlerde yaşanan trafik sorunu ambulansların trafikte ilerlemesini zorlaştırıyor. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde ve dar sokaklarda ambulansların hastalara ulaşmasını imkansız hale geliyor. Bu gibi durumlarda 112 Motosikletli Acil Sağlık Ekipleri devreye giriyor. Motosikletli sağlık ekipleri, ortalama 3 dakikada olay yerine ulaşabiliyor.
ANKARA’NIN 4 NOKTASINDA YARDIM İÇİN BEKLİYORLAR
Ekiplerin Ankara’da Kızılay, Ulus, Bahçelievler ve Eryaman olmak üzere 4 bölgede sabit bekleme noktaları bulunuyor. 112 hattına düşen yardım talebi Komuta Kontrol Merkezi aracılığıyla olay yerine en yakın motosikletli sağlık ekibine bildiriliyor. Anonsu alan ekip, trafik yoğunluğuna ve dar sokaklara takılmadan hızlı bir şekilde olay yerine giderek, hastaya hayati önem taşıyan ilk müdahaleyi yapıyor. 112 Motosikletli Acil Sağlık Ekipleri, gerekli gördüğü takdirde olay yerine ambulans isteyerek, hastanın hastane naklini gerçekleştiriyor. Çok sayıda yaralının olduğu vakalarda ise, motosikletli ekiplerin arkasından ambulanslar da olay yerine gönderiliyor.
SEDYE HARİÇ TÜM SAĞLIK MALZEMELERİNE SAHİPLER
112 Motosikletli Acil Sağlık Ekibi’nde görevli Dr. Kenan İlkay Alp, ekibin 10 kişiden oluştuğunu belirterek, ekibe katılabilmek için sağlık çalışanlarının geçtikleri eğitime dikkat çekiyor. Alp’in verdiği bilgiye göre, sağlık çalışanı yaklaşık 2 aylık bir eğitimin yanı sıra, iş psikolojisine sahip olup olmadığının test edildiği mülakattan da geçiyor.
112 Motosikletli Acil Sağlık Ekipleri’nin ambulanslarda bulunan sedye haricinde tüm malzemeleri barındırdığına dikkat çeken Alp, motosikletli ekiplerin kar yağışı ve şiddetli yağmur yağışının olmadığı her zaman hizmet verdiğini paylaştı. Alp, trafikte geçiş üstünlükleri olmasına rağmen kendilerine yol verme konusunda sıkıntıların olduğuna dikkat çekerek, bu durumun hastaya ulaşma sürelerini uzattığını ifade etti. Motosikletleri üzerinde üç çantanın bulunduğunu belirten Alp, kullandıkları spiral kulaklık sayesinde motosikletin direksiyonunu bırakmadan anonsları duyabildiklerini kaydetti.