Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde bulunan Sosyal Dayanışma Merkezi’nde (SODEM) 15 kadın, ’Edirne Bebeği’ üreterek hem aile bütçesine hem de şehrin turizmine katkı sağlıyor.
Dezavantajlı kadınlar, Edirne Sosyal Dayanışma Merkezi’nin kurslarına katılarak evde oturmak yerine bünyesinde birçok kursu barındıran merkezde ürettikleri bebeklerle aile bütçesine ortak oluyor. Aynı zamanda el sanatları atölyesinde Edirne Bebekleri üreten kadınlar, birbirleriyle kurdukları iletişim sayesinde sosyal yönlerini geliştiriyor.
Kadınlar, Edirne’nin folklörüne ait minyatür kıyafetleri özenle hazırlayarak, plastik bebeklerin üzerine giydirip satışa sunulmaya hazır hale getiriyor. Küçük kıyafetleri zorlu bir süreçte işleyen kadınlar, kursta günde yaklaşık 15 tane bebek üretiyor. Bebekler piyasada 25 TL’den alıcı bulurken, dezavantajlı kadınların ürettikleri rengarenk kıyafetli Edirne Bebekleri hem yerli hem de yabancı turistlerin gözdesi haline gelmeye başladı.
Edirne Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hicran Balı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "İlimizde turizm konusunda misafir ağırladığımızdan değişik bir şey yapmak istedik. Yöresel kıyafetleri minyatür hazırlayarak bebeklere giydirip bunların satışını sağlayıp vakfımıza ve kadınlarımıza gelir sağlamak istedik. İŞKUR’un projeleri kapsamında kursiyerlere günlük harçlıklar verilmektedir" dedi.
Kurs Öğretmeni Mine Yasa ise kursiyerlerin günlük 15 tane bebek hazırladıklarını söyleyerek, "Çok fazla el emeği var. Her şey tığla oluyor. Zor ama el alışkanlığı geliştikten sonra basite indirgenebiliyor" ifadelerine yer verdi.
İki dönemden beri kursiyer olduğunu belirten Süheyla Ceylan, "Ailemize katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Çok mutluyum. Burada hocalarımız ve arkadaşlarımızla birlikte stres atıyoruz" diye konuştu.