Konya’da 6 yıldır böbrek hastası olan 34 yaşındaki Adem Albay, su içememesine dayanamayan eşinin verdiği böbrekle sağlığına kavuştu.
Malulen emekli olan ve 6 yıldır böbrek hastalığı bulunan Adem Albay, ev hanımı eşi Şerife Albay’ın (30) verdiği böbrekle tekrar yaşama tutundu. Gözyaşları içinde hastalığı döneminde eşinin su içemediğini anlatan 2 çocuk annesi Şerife Albay, hiç tereddüt etmeden böbreğini verdiğini dile getirdi. Eşinin rahatsızlığını birebir gördüğünü belirten Albay, “Diyalize gittiği zaman çok üzülüyordum. Çocuklarımız da bu duruma çok üzülüyordu. Böbreklerimizin uyması takdirinde hiç düşünmeden vermek istedim. Çok şükür bu da yüksek oranda uydu. Eşim su içemeyince ben çok üzülüyordum. İnsan bunu Ramazan ayında çok daha iyi anlıyor” dedi.
Ameliyattan sonra çocuklarının babasının artık diyalize gitmeyeceğine çok sevindiğini anlatan Şerife Albay, “Babaları iyi olunca kendilerinin de iyi olduğunu sanıyorlar. Çocuklarım babalarına çok düşkünler. Eşim de babasını 9 yaşındayken kaybetmiş. Ondan sonra şeker hastalığına yakalanmış. Kendi çocuğum benim gözümün önüne geldi. Böyle bir rahatsızlığa kapılacağı için çok korktum. Daha sonra böbreğimi vermeye karar verdim” diye konuştu.
“ÖNCEDEN KUPKURU BİR HAYATIM VARDI, ŞİMDİ BOL SU İÇERİSİNDE BİR HAYAT BEKLİYORUM”
6 yıldır diyalize bağlandığını dile getiren Adem Albay ise, “Ameliyat sürecimiz bir anda gelişti. Kadavradan çok bekledik ama çıkmadı. Hastalığım belli bir zamandan sonra çok yıprattı. Allah razı olsun eşim gereken fedakarlığı gösterdi. Canından can vererek, hayatından hayat katarak beni yaşama döndürdü” şeklinde konuştu.
Kendisini bundan sonra daha güzel günlerin beklediğini söyleyen Adem Albay, “Bol su içerisinde bir hayat bekliyorum. Önceden kupkuru bir hayatım vardı. Hiç su içemiyordum” ifadelerini kullandı.
Ameliyat hakkında bilgi veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, “6 yıldır böbrek yetmezliği çeken hastamıza eşinden kapalı yöntemle aldığımız sol böbreği naklettik. Hastamızın durumu gayet iyi. Kapalı yani laparoskopik yöntem tüm dünyada vericilerin artmasına sebep oldu. Verici ameliyatlarında özellikle bu yöntemden sonra hastalar daha erken taburcu edilebiliyor. Tüm dünyada ve ülkemizde böbrek hastalarında böbrek yetmezliği sorununun çözümü için laparoskopik yöntem önemli hale geldi” dedi.