Zonguldak’ta Mustafa Özdemir isimli bir kişi, 5 yıl önce kapattığı Facebook hesabının yabancı uyruklu birinin eline geçmesi sebebiyle emniyete suç duyurusunda bulundu.
Zonguldak’ta 23 yaşındaki Mustafa Özdemir’in 5 yıl önce kapattığı Facebook hesabı yabancı uyruklu birinin eline geçti. 2010 yılında dondurduğu hesabını ele geçiren kişinin bir arkadaşına mesaj atmasıyla olayı fark eden Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Mustafa Özdemir, arkadaşının kendisiyle iletişime geçmesi üzerine profili inceledi. Profilde yapılan paylaşımların 2010 yılında dondurduğu hesabına ait olduğunu fark eden Özdemir, kendi isminin yazılı olduğu hesapla iletişime geçti. Bir süre hesabını ele geçiren kişiyle yazışan Özdemir, kişinin yabancı uyruklu biri olduğunu fark etmesi üzerine, hemen Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Birimi’ne başvurdu. Emniyetteki başvuru sonucunda Facebook şirketinin gizlilik politikaları sebebiyle hesabın hangi ülkeden veya kimin eline geçtiği belirlenemezken, Özdemir yaşadığı bu mağduriyetten dolayı Facebook şirketine dava açmaya hazırlanıyor.
Kapatmış olduğu hesabının kim tarafından ve nasıl ele geçirildiğini öğrenemeyen Özdemir, yaptığı açıklamada, “5 yıl önce bu hesabımı ben kapatmıştım. Dün akşam bir arkadaşıma bu hesap üzerinden bir mesaj geldi. Arkadaşım da beni konu hakkında uyardı. Ben de bu uyarı sonrası kendi kapatmış olduğum hesapla iletişime geçtim. Daha sonra emniyete giderek bu hesabın kapatılması için dilekçe verdim. Çok mağdur oldum, Facebook’u dava etmeyi düşünüyorum. Demek ki benim kişisel bilgilerime başka insanlar kolaylıkla ulaşabiliyormuş” dedi.
Facebook’un gizlilik politikası sebebiyle kendi kişisel haklarına saldıran kişinin bulunamamasından yakınan Özdemir, Facebook hesabımı kullanan kişinin konuşmalarından yabancı uyruklu biri olduğunu anladım. Çeviri programı yardımıyla bana mesajları çevirerek yolladığını fark ettim. Bu gün de hesabımın kimin ele geçirdiğini tespit etmek emniyete dilekçe verdim. Ancak Facebook’un İP adresini herhangi bir kuruluşla paylaşmadığını öğrendim. Yani kısacası hesabımı ele geçiren arkadaşı bulamayacağız. Facebook’un gizlilik politikası yüzünden hesabımı kullanıp arkadaşlarıma mesajlar gönderen kişiye ulaşamıyorum. Bu sebeple Facebook’u dava etmeyi düşünüyorum” şeklinde konuştu.