Bursa’da din görevlisi K.T., hastanede tanıştığı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ’a böbreğini verdi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde böbrek yetmezliği teşhisiyle organ nakli sırasına alındı. 2 aydır diyalize giren Karadağ’a müjdeli haber, Bursa’da din görevlisi olan 46 yaşındaki K.T.’den geldi. Amcasının torunu için bir böbreğini vermek isteyen K.T., dokular uymayınca böbreğini sistemde nakil bekleyen başka bir hastaya bağışlamak istedi. Daha sonra Abdullah Karadağ ile tanışan K.T., uyması halinde böbreğini ona verebileceğini söyledi. K.T.’nin isteği üzerine harekete geçen hastane çalışanları, Karadağ ile K.T.’nin nakil uyumunu inceledi. Dokuları uyan K.T. ve Karadağ ameliyata alındı. Ameliyat öncesi hazırlıklarda da birbirlerine destek olan K.T. ve Karadağ, organ naklinin önemine değindi.
“YAPTIĞI İYİLİK KELİMELERLE ANLATILAMAZ"
Organ nakli için ailesinden biriyle dokuları uyuşmayan Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Karadağ, “Yaklaşık 1 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konunca tetkikler yapıldı. Bir tedavi sürecine başlandı. Bir sene içinde böbreğimin fonksiyonunu kaybedeceği söylendi. Denilen gibi oldu. 1 sene içerisinde böbreğimin fonksiyonu yüzde 5’e düştü. Daha sonra Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 20 gün yatarak tedavi oldum. 2 aydan bu yana haftada 2 gün diyalize girmeye başladım. Burada tanıştığım hocamız bana böbreğini bağışlamak istediğini söyledi. Bence o bir kahraman, din kardeşliğinin güzelliğini göstermiş oldu. Allah için fedakarlık yapılabileceğini hem Türkiye’ye hem de dünyaya gösterdi. Yaptığı iyilik hiçbir kelimeyle anlatılamaz" diye konuştu.
“BUNUN BİR ERDEM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
İzlediği televizyon programlarından etkilendiğini söyleyen din görevlisi K.T. ise 1 sene önce ailesiyle birlikte hastaneye gelerek, sistemde bağış bekleyen hastalar için organlarını bağışlamaya karar verdiklerini söyledi. 2 ay önce ise amcasının torununun böbrek nakli için hastaneye geldiklerini belirten K.T., “Dokularımız uyuşmadığı için nakil gerçekleşmedi. Daha sonra tanımadığımız bir kişiye vermek nasip oldu. Böyle bir olayın daha bir erdem olduğunu düşünüyorum. İnşallah hayırlısı olsun. Gönül ister ki hiç kimse rahatsızlanmasın” dedi.
Uludağ Üniversitesi Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Vuruşkan, “Tamamen gönüllü olarak, kendi isteği ile K.T., hiç tanımadığı bir kişiye böbreğinin naklini istedi. Yaptığımız çalışmalar sonucunda da dokuların uyduğunu tespit ettik. Herhangi bir maddiyat gözetmeksizin, insani duygularla bu naklin gerçekleştiğine kanaat getirilince böyle bir ameliyata karar verdik. Bugün inşallah bir ilke imza atmış olacağız” dedi.
Öte yandan, daha önce birinci derece yakınların haricine canlı organ verilemezken, son kanuni düzenlemelerle bu duruma etik kurulu karar veriyor.