Van’ın Muradiye ilçesine bağlı Yenişehir Mahalle’de muhtarlık yapan ve aynı zamanda berberlik mesleğini icra eden İhsan Yay, bir araya getirdiği işsiz 40 gence mesleğini öğretiyor.
Muradiye ilçesinde 40 yıldır berberlik yapan İhsan Yay, son iki dönemdir Yenişehir Mahallesi Muhtarlığı görevini sürdürüyor. Bir taraftan Suriye’deki iç savaştan kaçarak Muradiye ilçesine gelen Suriyelilere destek olan Yay, diğer taraftan işsiz 40 genci bir araya getirerek Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kursta meslek öğretiyor. Mesai saatlerinde muhtarlık bürosunda vatandaşların işlemlerini yapan İhsan Yay, mesai saatinden sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne giderek gençlere berberlik eğitimi veriyor.
MUHTAR YAY KENDİSİNE RAKİP YETİŞTİRİYOR
İHA muhabirine açıklama yapan Yay; İlçe Kaymakamı M. Fatih Çelikel ile görüştüğünü belirterek, “Kaymakam Beye giderek bu gençleri sokaklardan alarak meslek öğretmek istediğimi ve bana yardımcı olmalarını istedim. Sağolsun teklifimi kabul etti. ‘Sen bu gençlere meslek öğret, maddi ve manevi her konuda yardımcı olacağım’ dedi. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yetkilileriyle görüştüm, bize bir oda tahsis ettiler. Böylelikle berberlik kursuna başladık. Şu an 40 öğrencim var. Hepsinin eli yatkın, bu işi kavrayacaklarından hiç şüphem yok" dedi. Gençlerin bizim geleceğimiz olduğunu anlatan Çelikel, şunları söyledi: "Biz, her zaman gençlerin yanındayız. Bu gençlerimizi topluma kazandırmak istiyoruz. Benim berberlik iş yerim hâla duruyor. Üç oğlum bu dükkânda çalışarak geçimimize destek oluyor. Bu gençler de bu kursun sonunda meslek sahibi olup bir iş yeri açacak doğrusu bize rakip olacaklar. Ancak ben bu işin bu tarafını hiç düşünmüyorum. Rızkı veren Allah’tır. Yeter ki bu gençlerimiz kötü alışkanlıklardan kurtulup kendi iş yerlerinin sahibi olup ailelerine katkıda bulunsun. Biz bunu istiyoruz. Bunlar mesleği tam öğrendikten sonra diplomalarını vereceğiz."
“SOKAKLARDAN KURTULACAĞIZ”
Mesleği öğrenen Veysi Utku da, başta kaymakam olmak üzere muhtara teşekkür ederek, “Biz, bu kursu bitirdikten sonra bize iş yeri açmamız için destek çıkacaklar. Artık kendimize ait iş yerimizde gönül rahatlığıyla çalışarak sokaklardan kurtulacağız. Boş gezmekten kurtulup, ailemize yük olmaktan kurtulup, aksine katkıda bulunacağız. Bundan daha iyisi de olamaz” diye konuştu.
Şehmuz Bağdemir isimli kursiyer ise, önceleri inşaatlarda çalıştığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “İlçemizde iş imkânı yok. Biz gençler mecburen İstanbul gibi yerlere gidip inşaatlarda çalışmak zorunda kalıyoruz. Ancak böyle bir kursun açılacağını duydum ve İhsan Beye geldim. Çalışmak istediğimi söyledim. O da sağolsun ‘zaten sizin için bu kursu açıyoruz, isteyen herkes gelebilir’ dediğinde çok sevindim. Şimdi dört elle buna sarılarak sonuna kadar götüreceğim. En azından ailemle birlikteyim, onlara uzak olmayacağım. Bu mesleği severek devam ettireceğim. Muhtarımız kadar gençlerle ilgilenen hiç kimseyi görmedik. Muhtarımızı daha aktif ve yüksek yerlerde görmek istiyoruz.”