Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dilektaşı köyünde tek odalı evde yaşayan ikisi engelli 8 nüfuslu Duman ailesinin tek hayali sıcak bir eve kavuşmak.
İlçeye 32 kilometre mesafedeki Dilektaşı köyünde ikamet eden Hatice ve Ferhat Duman çifti, zor şartlarda geçim savaşı veriyor. Yıllardır yaşadıkları tek odalı toprak damlı harabe evde 6 çocuklarını büyütmeye çalışan Duman çifti, artık çocuklarıyla beraber başlarını sokabilecek sıcak bir ev istiyor.
“İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ ODA YIKILMAK ÜZERE”
Yıkılmak üzere olan, camları kırık ve toprak damı akan evde zor günler geçirdiklerini belirten anne Hatice Duman, "Benim bir evim olsun başka bir şey istemiyorum. Ne yapalım gördüğünüz gibi bu şartlarda yaşıyoruz. Benim eşimin bir gözü görmüyor ve sakat. Bir çocuğum engelli. İçinde yaşadığımız oda başımıza yıkılmak üzere. Allah’tan başka hiç kimsemiz yok. Kimse bize yardım etmiyor. Eşimin ve çocuğumun üç ayda bir aldıkları engelli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz" dedi.
“KIŞ ORTASINDA SÜREKLİ HALI YIKIYORUM”
Kışın odada rüzgar estiğini belirten anne Duman, "Evin halini görüyorsunuz. Yemin ediyorum ben kışın ortasında halı yıkamak zorunda kaldım. Kışın ortasında o nedenle hastalandım ve kaymakamlıktan aldığım 300 TL ile Van’a gittim. İki üç ay yatalak duruma düştüm. Her yıl bu sıkıntıyı yaşıyorum. Allah’tan tek dileğim bir eve sahip olmak" diye konuştu.
“MİLLETVEKİLİ ADAYLARINI NE YAPAYIM?”
Duman, bir soru üzerine şunları söyledi: "Seçimleri ne yapalım? Biz kuru ekmek yiyoruz. Yüksekova’ya gidiyoruz gıda çok pahalı. Bir zeytin bile alamıyoruz. Elimizden gelmiyor. Biz bu haldeyiz. Allah’tan bahar geldi dağda yiyecek otlar yetişti. Dağlarda topladığım pancar dediğimiz otla çocuklarıma yemek yapıyorum."
“TEK DERDİM ÇOCUKLARIMI BU İŞKENCEDEN KURTARABİLMEK”
Baba Ferhat Duman ise, rahatsızlığı nedeniyle herhangi bir işte çalışamadığını ve sabahtan akşama kadar sahip oldukları 6 küçükbaş hayvana baktığını belirterek, "Akşama kadar dağlarda koyun ve keçi otlatıyorum. Tek geçim kaynağımız engelli maaşı. Küçük oğlumun 3 ayda bir aldığı bin TL ve benim de 3 ayda bir aldığım 600 TL var. Yani aylığımız 500 TL’ye geliyor. 6 çocuğumdan biri Hakkari’de İmam Hatip Lisesi’nde eğitim görüyor diğer üçü burada köy okulunda olmak üzere 4 öğrencim var. Ayda 500 TL ve 6 çocuğun masrafı ile nasıl ev yapabilirim ki? Tek derdim sürekli hastalanan çocuklarımı bu işkenceden kurtarabilmek. Sürekli hastalanıyorlar ve biz eli kolu bağlı hastalıklarının geçmesini bekliyoruz" dedi.
Zor durumdaki aile, yetkililer ve hayırsever vatandaşlardan yardım eli bekliyor.