301 madencinin hayatını kaybettiği Soma madeni davasında hedef tahtası haline gelen mühendis Mehmet Efe’nin babası Resül Efe, vicdanen rahat olduğunu söyledi.
Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden kazasının davası görülüyor. Mahkemede adeta hedef tahtası haline gelen ve kazada hayatını kaybeden mühendis Mehmet Efe’nin babası Resül Efe, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) açıklamada bulundu. Resül Efe, şirket yönetiminden ve madenden anlamadığını, ancak her şeyin oğlu Mehmet Efe’ye yüklenmesinin anlamsız olduğunu söyledi. Resül Efe, "Oğlum Mehmet Efe’nin kusuru varsa bunlar elbet mahkeme sürecinde ortaya çıkacaktır. Bu faciaların bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Ben de babamı 1968 yılında madende kaybettim. Oğlumu anlattılar, tanıyamadım. Benim oğlum öyle bir yasa ile donatılmış ki iş güvenlik yasası ile içi boşaltılmış bir yasanın uzmanı var karşımızda. Herkes ona saldırıyor" dedi.
Mahkeme sürecine baktığında, tüm yetkilerin oğlu Mehmet Efe’de göründüğünü söyleyen Resül Efe, oğluna yetkilerinin kullandırılmadığını iddia etti. Efe, "Adam mühendis, vardiya amiri hepsi yukarı çıkıyor. Burada bir iş bölümü yapılmadı mı? Ben madencilikten anlamam ama madencilik işinin ekip işi olduğunu dışarıdan bakan herkes görebilir. Ancak, mahkemede bir bakıyorsun her şey Mehmet Efe’de bitiyor. Halbuki, herkes sorumluluğunu bilmiyor mu" şeklinde konuştu.
İHA muhabirinin, "Vicdanen oğlunuzun kusuru olduğuna inanıyor musunuz" şeklindeki sorusunu cevaplayan Resül Efe, "Ben inanmıyorum. Ben vicdanen rahatım. Gördüğünüz gibi, ben şehit ailelerinin içinde bulunuyorum. Şehit aileleri de vicdanının sesini dinliyor ve Mehmet Efe’ye sahip çıkıyor. Ben isterdim ki Akın Çelik, yine İsmail Adalı’nın bu ailelerle birlikte olmasını ben de isterim" dedi.