Uludağ’ın güneyindeki Aras Şelalesi ve çevresindeki ormanlık alan, çığ sebebiyle kayboldu. Şelaleyi arayan dağcılar, şelale üstünde keşfedilmemiş mağara ortaya çıkardı. Uludağ’daki çığ sebebiyle yüzlerce çam ağacı da kırıldı.
Uludağ’ın güneyinde Zirve Tepe diye tabir edilen Soğukpınar Köyü’nün üst kesimlerindeki Aras Şelalesi ile çevresindeki ormanlık alan, son kar yağışında meydana gelen çığ sebebiyle 10 metreyi geçen karlara gömüldü. Ağaçların zarar gördüğü çığ felaketi, Uludağ Dağcılık Kulübü üyeleri tarafından görüntülendi. Şelalenin çığın altında kalması sebebiyle henüz keşfedilmemiş mağara da ilk kez görüntülendi. Şelalenin üst tarafından bulunan ancak kimse tarafından keşfedilemeyen mağaranın içini görüntülen dağcılar büyük mutluluk yaşadı.
ÇIĞ ORMANLIK ALANI ADETA BİÇMİŞ
Uludağ Dağcılık Kulübü (ULUDAK) Başkanı İsmet Şentürk, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Uludağ Dağcılık Kulübü olarak çok faaliyet yaptığımız için ilginç keşifler de yapıyoruz. Bu hafta bizi heyecanlandıran, farklı keşiflere sebep olan bir olay yaşadık. Son yağan karlardan sonra Uludağ’da Zirve Tepe olarak bilinen bir çanakta meydana gelen çığ düşmesi sonucunda Aras Şelalesi’nin içinde bulunduğu vadideki ormanlık alan biçilmiş. Aras Şelalesi’nin görmeye gittiğimizde ortada bir şelale olmadığını gördük. Çığ sebebiyle vadi tamamen karla dolmuştu" dedi.
ÇIĞIN ALTINDA KALAN ŞELALE KAR ALTINDAN AKMAYA DEVAM EDİYOR
Aras Şelalesi’nin üst kısmının vadinin karla dolu olmasından dolayı görme imkanı yakaladıklarını ifade eden Şentürk, “Çığın karla doldurduğu bu vadi, şelalenin üstünde bulunan mağarayı keşfetme imkanı verdi. Mağaranın içinden 15 metre kadar gittik. Ancak donanımlarımızın yetersiz olması sebebiyle daha fazla gidemedik. Mağaranın biraz aşağısında oluşan bir oyrukta, şelalenin kar altından akmaya devam ettiğini de gördük. Bu yaşananları şaşkınlık içerisinde görüntüledik. Keşfedilmemiş bir mağarayı ortaya çıkarmış olduk. Bugüne kadar orada bir mağara olduğunu bilmiyorduk. Bundan sonrasını mağaracılara bırakıyoruz" diye konuştu.
DAĞCILAR İMKANSIZI BAŞARDI
Mağaranın önünde heyecanını paylaşan Uludağ Dağcılık Kulübü Başkanı Yardımcısı Erdem Yoldaş ise, Belki inanmayacaksınız ama burası Aras Şelalesi’nin üst tarafındaki gözü, yani gizli bir mağara. Şelale suyunun kayalar arasındaki mağaranın içerisinden nasıl geldiğini, ve bu mağarayı ilk defa görüntülüyoruz. Şelalenin olduğu vadiye 10 metreden fazla kar yığılmış. Biz de karın üstünden yürüyerek mağarayı keşfettik. Bu kar olmasaydı, şelalenin üstüne çıkmak ve bu mağarayı keşfetmek neredeyse imkansız. Bizim için bu günün sürprizi oldu” ifadelerini kullandı.