Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme (MEKSA) Vakfı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, barış ve güven ortamını önemsediklerini belirterek, “Suça karışmış, cezaevinden çıkmış, terör örgütünden ayrılarak güvenlik güçlerine teslim olan gençleri ‘Umut Yıldızı’ projesiyle hayata kazandırmak için eğitim veriyoruz. Toplumsal olaylara karışmış, cezaevinden çıkmış gençlerimizi ve şiddet gören kadınlarımızı, uyuşturucu ve suç ortamından kurtarıp meslek sahibi yaparak topluma kazandırmak için çalışıyoruz” dedi.
İçişleri, Kalkınma ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının desteklediği, illerde valilik ve emniyet müdürlüklerinin yürüttüğü projenin eğitim verme sorumluluğunu MEKSA Vakfı olarak üstlendiklerini söyleyen Bendevi Palandöken, “Proje kapsamında aralarında kandırılıp örgütün dağ kadrosuna giden ancak daha sonra güvenlik güçlerine sığınan, cezaevine giren veya toplumsal olaylara karışan 16-24 yaş arası gençler ile şiddet gören kadınların da bulunduğu 340 kişi rehabilitasyon ve mesleki kurslara tabi tutulacak. Kursa alınacak kişilere bilgisayar destekli muhasebe, gümüş işleme, oto motor tamirciliği, mobilya doğramacılığı, satış pazarlama, kaynakçılık, cilt bakımı, aşçılık gibi 30 farklı alanda 6 ay eğitim verilecek. İŞKUR üzerinden günlük 20 lira harçlık alacak olan kursiyerler, iş ve mesleki hastalıklara karşı da sigortalanacak. Kursiyerlerimizi kötü alışkanlıklarını terk etmeleri ve sosyalleşmeleri için sinema, tiyatro, paintball, bowling, lunapark, fuar ve pikniklere götürecek, kültürel ve sportif faaliyetler kapsamında ise resim, halk oyunları, İngilizce kursu, gitar, bağlama dersleri verilecek. Eğitime tabi tutulacakların sayısının yıl içinde Türkiye genelinde 4 bine ulaşmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.
“YANLIŞI EĞİTİMLE DÜZELTİYORUZ”
TESK olarak eğitime verdikleri önemi her fırsatta vurgulayan Palandöken şunları dedi:
“Barış sürecinde mağdur duruma düşmüş kişilere iş alanları oluşturmak ve onları ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Dünyada insana ve geleceğe yapılan en değerli yatırım eğitimdir. Eğitim tüm sorunların çözüm kaynağıdır. Herkes istemeden bir yanlışa düşebiliyor. Biz zora düşenlerin elinden tutuyoruz. Projenin gençlerimize ve kadınlarımıza daimi bir umut vererek, hayata tekrar ümitle bakmalarını sağladığını görmek, geleceğimiz için suçla mücadelede umut ve heyecan vericidir. Alacakları sertifikalar onlar için artık birer altın bilezik olacaktır. Eğitim alan öğrencilerin istihdam edilmeleri konusunda da illerimizdeki esnaf birlikleri aktif görev alacaklardır.”