Türkiye’de yaşayıp yurt içi ve dışındaki üniversitelerde öğrenim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girmek zorunda olduğu Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), soruların Paralel Devlet Yapılanmasındaki belirli kişilere verildiği iddiaları üzerine iptal edildi. Öğrencilerden alınan sınav ücreti iade edilecek. Ayrıca yine SDÜ tarafından tüm YÖS sınavları için geriye dönük inceleme başlatıldı. İddialar kanıtlanırsa ilgililer hakkında soruşturma başlatılacak.
Süleyman Demirel Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS), soruların Paralel Devlet Yapılanmasındaki belirli kişilere verildiği iddiası üzerine iptal edildi. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı’nın Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) Koordinatörü olarak görevlendirdiği Haluk Songur, önceki yıllarda sınava başvuran kişilerin büyük bölümünün ikametgah olarak aynı yeri, bazılarının ise Paralel yapıya ait olduğu öne sürülen ev ve yurtları gösterdiklerini kaydetti.
SINAV ÜCRETLERİ İADE EDİLECEK
Gazetecilere açıklama yapan Songur, YÖS’ün sağlıklı şekilde yapılmadığı ve yurt dışındaki sınavların çoğunluğunun ise Paralel yapıya ait okullarda gerçekleştirildiği yönünde iddialar bulunduğunu söyledi. Buna bağlı olarak soruların daha önce de söz konusu okullarda öğrenim gören öğrencilere verilmiş olabileceği şüphesini uyandırdığını ifade eden Songur, “Geçmiş yıllara dönük incelemelerde, ilk defa 2013 yılında yapılan SDÜ YÖS’ün yurt dışında nerede ya da hangi merkezlerde yapıldığı konusunda kayıtlara giren resmi bir evrak bulunmadığı anlaşıldı. Önceki yıllarda YÖS’e başvuran kişilerin büyük bölümünün ikametgah olarak aynı yeri, bazıları ise Paralel yapıya ait olduğu öne sürülen ev ve yurtları gösterdikleri ileri sürülmektedir. Bunun üzerine ilk aşamada önümüzdeki dönemde yapılacak sınavların yurt dışı ayakları üniversite yönetimince iptal edildi. Bu yıl hazırlık süreci yetişmeyeceği için yurt dışındaki sınavlar, meydana gelebilecek güvenlik zafiyeti nedeniyle yapılmayacak. Öğrencilerden alınan sınav ücretleri de iade edilecek” dedi.
TÜM SINAVLAR GERİYE DÖNÜK İNCELENDİ
Yurt içindeki sınavlarında soruların değiştirilerek yapıldığını vurgulayan Songur, "Sınav esnasında bazı öğrencilerin önlerine gelen kitapçıklara şaşırdığı, bazılarının ’Bana yanlış kitapçık verildi’ şeklinde tepki gösterdikleri gözetmenler tarafından bize iletildi. Tüm sınavlar geriye dönük incelendi ve iddiaların kanıtlanması halinde ilgililer hakkında soruşturma başlatacağız. Şu anda Afganistan, Azerbaycan, Cezayir, Fildişi Sahili, Fas, Gana, Irak, Kamerun, Kazakistan Kenya, Moritanya ve Nijer’in aralarında bulunduğu 26 ülkede sınavları iptal ettik" şeklinde konuştu.