Pasifik Okyanusu’nda, çalıştığı gemiden denize düşen bir denizci 14 saat boyunca balıkçı şamandırasına tutunarak hayatta kalmayı başardı.

Pasifik Okyanusu’nda bir kargo gemisinde görevli olan Litvanyalı başmühendisin 16 Şubat’ta sabah saatlerinde deniz düştüğü açıklandı. Can yeleği giymeyen 52 yaşındaki Vidam Perevertilov’un birkaç kilometre ileride gördüğü "siyah bir noktaya" doğru yüzmeye başladığı, ulaştığı siyah noktanın balıkçı şamandırası olduğu ortaya çıktı. Perevertilov’un 14 saat boyunca suda şamandıraya tutunarak hayatta kalmayı başardığı belirtildi. Oğlu Marat, Yeni Zelanda basınına yaptığı açıklamada babası için, "Yaklaşık 20 yaş büyük ve çok yorgun görünüyordu ama hayattaydı" ifadelerini kullandı.

Perevertilov, Yeni Zelanda’nın Tauranga limanı ve Pitcairn’in izole edilmiş İngiliz bölgesi arasında kargo taşıyan Siver Supporter’ın Litvanyalı baş mühendisi. Oğlu Marat babasının makine dairesinde yakıt pompaladıktan sonra "sıcak ve başının döndüğünü" hissettiğini söyledi. Marat, babasının daha sonra yerel saatle 04.00 sularında güverteye çıktığını ve denize düştüğünü aktardı.

Gemi mürettebatı, mühendisin kayıp olduğunu 6 saat sonra fark etti ve kaptan rotayı geri çevirerek Perevertilov’u aramaya başladı. Raporlara göre, mürettebatın Perevertilov’un en son saat 04.00’te gemide olduğunu gösteren çalışma kayıtlarına bakarak konumunu belirledi ve geminin o sırada Austral Adaları’nın yaklaşık 400 deniz mili güneyinde olduğu tespit edildi. Bölgedeki gemiler telsizle bilgilendirilirken, Fransız donanma uçakları da Tahiti’den aramaya katıldı.

Yerel saatle 18.00 sıralarında Perevertilov’un çalıştığı gemiyi ufukta görünce el salladığı ve seslendiği, mürettebattan birinin "zayıf" bir ses duyduğu belirtildi. Gözcünün bir el gördüğü ve geminin Perevertilov’a ulaşarak onu kurtardığı aktarıldı.

Perevertilov denizdeki şamandıraya tutunarak hayatta kalırken, oğlu Marat, "Hayatta kalma iradesi güçlüydü. Ben olsam muhtemelen hemen boğulurdum, ama o her zaman zinde ve sağlıklıydı. Bu yüzden hayatta kalabildiğini düşünüyorum" dedi.