Teknoloji çağı sayesinde internet üzerinden kamu hizmetlerinden de yararlanmak mümkün hale gelmiştir. Dijital platform ile beraber ikinci el araçlar hakkında bilgi almanızı sağlayan birkaç web sitesi bulunmaktadır. Tamamen yasal düzenlemelerle kendini güncelleyen internet sitelerinden doğru bilgilere ulaşmanız mümkündür. İkinci el araçlarla ilgili hasar kayıtlarını sorgulayabilir, geçmiş ve günümüz bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Araçların kaza ve hasar bilgileriyle beraber çalıntı durumlarını da kontrol edebilirsiniz. Çalıntı araç aldığı için pek çok problemle karşılaşan kişiler artık böyle sorunlarla uğraşmayacak, araç sahibinin gerçekte kim olduğunu anlayabilecektir. Oldukça avantajlı olan plaka sorgulama sistemine plakasorgulamasi.com adresinden ulaşılabilmektedir. Web sitesine giriş yaptıktan sonra elinizde mevcut olması gereken e-devlet şifresidir. Bu şifreye PTT aracılığıyla ulaşabilirsiniz. PTT şubelerinden aldığınız kişiye özel şifreyle beraber web sitesine giriş yaptığınızda otomatik olarak yönlendirilmektesiniz.

Plaka sorgulaması hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayan web sitesi sayesinde neler öğrenebileceğiniz anlatılmaktadır. Bu sisteme göre araç plakası ile e-devlet üzerinden araç bilgisi alabilirsiniz. Özellikle ikinci el araç alımı durumlarında karşılaşılan güvensizliklerde gönül rahatlığı yaratan plaka sorgulama sistemi ücretsiz olarak vatandaşlara bilgi paylaşımı yapmaktadır. Araçların muayenesinden yaptığı kazalara kadar tüm bilgilere plaka sorgulama sisteminden ulaşabilirsiniz. Aracın trafik cezası varsa bu da bu sistem üzerinden öğrenilebilmektedir. Plaka sorgulama sistemi online olarak yapılabildiği gibi mesajla plaka sorgulama da yapılabilmektedir. Telefonunuzun mesaj kısmına öğrenmek istediğiniz bilgiyi yazarak 5664’e gönderebilirsiniz. Bu hizmet ücretlidir. Her hizmet için tüm operatörlerden SMS gönderme olanağınız bulunuyor. SMS gönderdikten sonra faturanıza ya da TL’nize ücret yansıması olacaktır.

Vatandaşlara büyük bir kolaylık sağlayan plaka sorgulama sistemi dolandırıcılık durumlarını geride bırakacaktır. İkinci el aldığınız araçların sahipleri araçlarıyla ilgili bilgileri doğru olarak aktarmayabilirler. Bu durumda yapmanız gereken plaka sorgulama sistemi olan internet sitelerine giriş yaparak araçla ilgili en doğru bilgilere ulaşmanızdır. Aracın eder fiyatı aldığı hasarlara ve yaptığı kazalara göre değişecektir. Hasarlı olmasına rağmen hasarsız gösterilen araçlar almak yerine doğru bilgilerini bilerek araç satın almak daha güvenilir ve alıcı için mantıklı bir kontrol olacaktır.

Kaynak :