Fatih YILMAZ-Halil İbrahim YEL/TOKAT, () - PLEVNE Kahramanı Gazi Osman Paşa, vefatının 119'uncu yıl dönümünde, doğum yeri Tokat'ta düzenlenen törenle anıldı.
1832-1900 yılları arasında yaşayan ve özellikle 1877- 1878 Osmanlı- Rus Savaşı Plevne savunmasındaki başarılarından dolayı Sultan 2'nci Abdülhamid tarafından 'Gazi' unvanı verilen Tokat doğumlu Gazi Osman Paşa için kentte anma töreni düzenlendi. Gazi Osman Paşa Müzesi'nde düzenlenen törene Tokat Valisi Ozan Balcı, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin,  İl Jandarma Komutanı Albay Hidayet Arıkan, Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa'nın her yıl Tokat'ta anıldığını belirterek, "6 Bin yıllık tarihi ile Tokat 14 Medeniyete beşiklik yapmış, tarih ve kültür şehridir. Tokat, yetiştirdiği Şeyhul İslamları ve tarihi şahsiyetleri ile ülkemize yön vermiş birçok devlet adamının filizlendiği şehirlerimizdendir. Bugün şehrimizin medarı iftiharı, Tokat ile ismi müsemma olmuş Gazi Osman Paşamızı 119'uncu ölüm yıldönümünde anmak için toplandık. Öncelikle ülkemiz ve dünya tarihinin önemli kumandanlarından Gazi Osman Paşamızın manevi şahıslarında tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim mekânlarını cennet eylesin. Gazi Osman Paşa adına marş yazılan az sayıda Türk kumandanı arasındadır. Kendisini çok sevip kıymet veren Cennet Mekan Sultan 2'nci Abdülhamid, bu değeri göstermek için iki kızını Gazi Osman Paşa’nın iki oğlu ile evlendirmiştir. Duruşu, inançlı ve devletine milletine bağlı yapısı ile bilinen Gazi Osman Paşa, aynı zamanda dünya harp tarihine geçen askeri dehasıyla da tanınmaktadır" dedi.

FOTOĞRAFLI