Bartın Üniversitesi’nde düzenlenen "Türkiye’nin Enerji Sorunu ve Nükleer Enerji" konulu konferansta konuşan TUBİTAK Başkan Danışmanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, “Türkiye’nin komşularının çoğu nükleer enerjiyi kullanıyor” dedi.
Bartın Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Kulübü tarafından üniversitenin konferans salonunda "Türkiye’nin Enerji Sorunu ve Nükleer Enerji" konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan TUBİTAK Başkan Danışmanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Türkiye’nin mevcut enerji potansiyeli, kurulu enerji gücü ve kapasiteleri hakkında bilgiler vererek, gelecekteki enerji ihtiyacının karşılanması hakkında öngörülerde bulundu. Göktaş, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre 2014 yılında Türkiye’nin tükettiği enerji miktarı 250 milyar kilowatt saattir. Teorik hesaplara göre 2020 yılında enerji ihtiyacımız 357 milyar kilowatt saat ile 392 kilowatt saat aralığında olacağı beklenmektedir. Türkiye mevcut enerji potansiyelini yenilenebilir ve yenilenemeyen enerji santrallerinden sağlamaktadır. Bu santraller temel alındığında enerjimizin yüzde 31’i doğalgaz santrallerinden, yüzde 24’ü barajlı hidrolik santrallerinden, yüzde 21’i kömür santrallerinden, yüzde 10’u hidrolik akarsu santrallerinden, yüzde 8’i termik santrallerden, yüzde 5’i rüzgar santrallerinden ve yüzde 1’i de jeotermal santrallerden elde edilmektedir” dedi.
Göktaş, mevcut enerji kaynaklarının ülke ekonomisine etkisini rakamlarla aktararak, “Türkiye 2012 yılında ham petrol ve petrol ürünleri için 31,5 milyar dolar, doğalgaz için 23,2 milyar dolar, taş kömürü için 4,6 milyar dolar harcamıştır. Türkiye’nin bu yıl içerisinde toplam ithalatı 236,5 milyar dolar iken, petrol ve gaz ithalatının toplam ithalat içindeki payı yüzde 23,1 olmuştur. Bu böyle devam ederse 2023 yılında enerji ithalatımız 106 milyar dolara kadar çıkacaktır” diye konuştu.
"69 YENİ REAKTÖR ÜRETİLİYOR"
Ülkelerin kullandıkları enerji kaynaklarına da değinen Göktaş, “Fransa enerjisinin yüzde 79’unu nükleer enerjiden, yüzde 11’ini hidrolik enerjiden karşılamaktadır. Almanya ise enerjisinin yüzde 45’ini kömürden, yüzde 17’sini nükleer enerjiden elde etmektedir. Amerika ise enerjisinin yüzde 43’ünü kömür, yüzde 24’ünü doğalgaz ve yüzde 19’unu nükleer enerjiden enerji sağlamaktadır. Ocak 2015 rakamlarına göre Dünya üzerinde 439 nükleer reaktör var ve 69 reaktör inşasına ise devam edilmektedir. Bunun yanında komşularımız olan İran’da 1, Ermenistan’da 1, Bulgaristan’da 2, Ukrayna’da 2, Rusya’da 11, Macaristan’da 4 ve Romanya’da 2 ünite yer aktif olarak enerji üretilmektedir” şeklinde konuştu.
Göktaş, Akkuyu’ya inşa edilecek Nükleer Güç Santrali’nin 4 tane Keban Barajı kadar güç üreteceğini ve Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 6,8’ini karşılayacağını sözlerine ekledi.