Jandarma Genel Komutanlığı’nın aldığı kararla jandarma asayiş timlerinin profesyonelleşmesi kapsamında, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı’nda 64 uzman erbaşın ataması yapıldı.
Balıkesir’de oryantasyon eğitimini başarıyla bitiren 64 uzman erbaş, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığında yapılan törenle göreve başladı. Törene Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Bursa Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölgek ve İl Emniyet Müdürü Feridun Boz katıldı.
Törende konuşan İl Jandarma Komutanı J. Kurmay Albay Ömer Arık, "Yeni Foça’da 7. Jandarma Komando Er Eğitim Alayı Komutanlığı’nda eğitimlerini tamamlayan 64 uzman erbaşımız 23 Mart 2015 tarihinde birliğimize katılmıştır. 6 Haftalık eğitim süresinde ilk hafta birliğe katılış ve oryantasyon eğitimi yapıldı. İkinci hafta Jandarma teşkilatının tanıtılması, devriyenin tanımı ve çeşitleri, tutulması gereken kayıtlar ve kabahatlar kanunu konuları işlendi, üçüncü hafta toplumsal olaylar ve toplumsal olaylara müdahale konusu işlendi, dördüncü hafta tim komutanları ile birlikte sorumluluk alanlarında önleyici hizmet devriyesi faaliyetleri icra edildi, beşinci hafta önleme ve adli aramalarda dikkat edilecek hususlarla ilgili eğitimler yapıldı ve son olarak da uzman erbaşlara silah kullanma yetkilileri, halka ilişkiler konularında bilgi ve tecrübeler aktarıldı" dedi.
Bursa Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık da projenin amaçlarını aktardı. Tümgeneral Saldık, asayiş hizmetlerinin erler yerine profesyonel personel tarafından yerine getirilmesi, 24 saat esasıyla devriye görevi yapan asayiş timlerinin tamamen profesyonel personelden oluşturulmasının amaçlandığını söyleyerek, "Bugün burada profesyonel yapıyla hizmetlerin verilmesi yönündeki ilk proje uygulaması gereği, timlerde erlerin yerine rütbeli olan uzman erbaşların görevlendirilmesi uygulamasına geçiyoruz. Huzurlarınızda gördüğünüz uzman erbaşlar bu maksatla Jandarma Genel Komutanlığımız tarafından temin edildi. Foça’da iç güvenlik kursu gördüler ve müteakiben Balıkesir İl Jandarma Komutanlığımızda, özellikle nüfus yoğunluğu ve turizm yoğunluğu olan karakollarda istihdam edilmek üzere erlerin yerine alandaki asayiş devriyelerinde görev almak üzere gönderildiler" şeklinde konuştu.
Vali Mustafa Yaman ise yaptığı konuşmada, "Bugün ilimiz için sevindirici bir faaliyet ortaya koyuyoruz. Bölge komutanımızın girişimleri sonucunda Genel Komutanlığımız tarafından bölge komutanlığındaki illere personel takviyesi yaptık ama bu personel uzman personel. Gördüğünüz gibi bugün atandıktan sonra eğitimlerini de aldılar. Ve bizim için önemli olan Ayvalık, Burhaniye, Gömeç, Edremit, Bandırma ve Erdek’teki yoğun faaliyet yapan karakollarımızda görevlendirilecek. Ben bu vesile ile Genel Komutanımız başta olmak üzere, Bölge Komutanımız Ömer Albay ve personeline teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmalar sonrası başarılı personeller ödüllendirildi.
JANDARMAYA DONANIMLI YENİ ARAÇ
Törenin ardından Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı’nın yeni alınan Jandarma Mobil Asayiş Karakol araçları tanıtıldı. Jandarmanın yeni araçlarındaki elektronik sistemlerle, jandarma olay mahallinde asayiş hizmeti verebilecek kapasiteye ulaşacak ve olay bölgesinde ifade alma, resim, video çekilmesi ve Harekat Merkezi’ne gönderilmesi, şahıs ve araç sorgulaması, entegre edilen araç takip sistemi ile kayıp ve çalıntı araçların tespit edilerek yakalanması hizmetleri verilecek. Araçta iç ve dış kamera sistemleriyle elde edilen kayıtlar, karakol aracına yerleştirilen televizyonla yerinde izlenebilecek. Bu araçlar sayesinde, jandarmanın görevleri teknik ve fiziki olarak kesintisiz yerine getirebileceği kapasiteye ulaştırılması hedefleniyor. Jandarma Mobil Asayiş Karakolları Edremit ilçesinde 2, Ayvalık, Erdek, Altıeylül ve Karesi ilçelerinde 1’er adet olmak üzere 6 araçla hizmeti verecek. Jandarmanın hizmeti aksatmaması için mobil araçta tuvalet ve lavabo da bulunuyor.