Romanlar Konfederasyonu (ROM-KON) öncülüğünde düzenlenen ‘Bir çocukta sen okut geleceğe ışık tut’ sosyal sorumluluk projesinin tanıtımına destek amaçlı birçok ünlü katıldı.
Roman çocuklarının sokakta değil okulda olmalarını sağlamak için Roman Konfederasyonu (ROM-KON) öncülüğünde hayata geçirilecek olan ‘Bir çocukta sen okut, geleceğe ışık tut’ isimli sosyal sorumluluk projesi, Bahçelievler Belediyesi’nin evsahipliğinde Nurettin Topçu Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya Romanlar Konfederasyonu (ROM-KOM) Başkanı Ahmet Çokyaşar, Bahçelievler Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Karasu’nun yanı sıra Nadide Sultan, Mine Koşan, Ali Nuri Türk, Ümmüye, Serpil Çakmaklı, Best Model Kraliçesi Tuğçe Sarıkaya ve sivil topluk kuruluşlarının önde gelen isimleri katıldı. Türkiye’de yaşayan Roman çocuklarının en büyük sorunlarından bir tanesi olan eğitimsiz kalmalarına ve toplumsal dışlanmalarına çare olmak için hayata geçirilen proje kapsamında ilk etapta bin çocuğun ilköğretimden üniversiteye kadar masraflarına destek olunması planlanıyor.
“BİZİM MÜCADELEMİZ GELECEĞİMİZE DAİR”
Romanlar Konfederasyonu (ROM-KON) Başkanı Ahmet Çokyaşar, “Tüm Türkiye’de Roman çocukların eğitimleriyle ilgili büyük bir eğitim hamlesi başlatıyoruz. Eğitimden kaynaklanan sıkıntıları ortadan kaldırmak adına, roman sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığını göstermek istiyoruz. Kamuoyundaki yanlış algıları ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu proje hepimizin projesi, Roman çocuğu, Kürt çocuğu, Laz çocuğu, Çerkes çocuğu hepimiz biriz. Biz dernekler olarak bunu ön plana çıkartmak istiyoruz. Bu yüzdende Roman vatandaşlarımızın eğitimle ilgili sorunlarını ortadan kaldırmak için bizde üstümüze düşeni yapmak ve kamuoyuna bunu anlatmak istiyoruz. İnşallah bu proje sonunda çıkacak eğitimli çocuklarımızın devletin kademelerine çıkarak başarılı olmasını istiyoruz. Bizim mücadelemiz geleceğimize dair. Bugünkü program geleceğe dair sağlam bir temeldir” dedi.
“BİN ÇOCUĞU İLKOKULDAN ÜNİVERSİTEYE KADAR DESTEKLEMEYE ÇALIŞACAĞIZ”
Romanların sürekli göbek atmadığını ve medyada yanlış tanıtıldığını dile getiren Çokyaşar, “Artık Romanların sabah kalkıp akşama kadar oynamadığını insanlara göstermek için bir dizi çalışmamız var. Romanlar sürekli göbek falan atmıyor. Onların da derdi var, sabah kalktığı zaman çocuğunu okula nasıl gönderecek onu düşünüyor. Roman vatandaş akşam olduğu zaman evine nasıl ekmek götürecek onu düşünüyor. Bizim Romanların acılarını ve sorunlarını bilmemiz gerekiyor. Biz bu projeyle bin çocuğa ulaşıp ilkokuldan üniversiteye kadar destek olarak yanlarında olmak istiyoruz” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZIN OKUMASINDAN TOPLUM DA OLUMLU YÖNDE ETKİLENİR”
Projeye destek vererek içerisinde yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade eden ünlü sanatçı Nadide Sultan, “Bu çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi çünkü, çocuklarımız bizim her şeyimiz. Onlar okuyunca, onlar mutlu olunca bizler ve toplumda doğru şekilde etkileniyor. Bu durumdan sonra her şey yerli yerine oturuyor. Benim bütün albümlerimde olduğu gibi onlar çalarlar, ben onlarla çok çalıştığım için onları çok yakından tanıma şansım oldu. Onlar sadece müzik yapmasınlar başka mesleklerde de başarılı olabilecek insanlar. İnşallah çocukların okumasını, doktor, mühendis olmasını istiyoruz. Tabi bunların yanında müzisyende olsunlar onlar olmazsa çok büyük bir eksiklik hissederiz. Bu proje inşallah ulaşmak istediği amaca ulaşır. Başta Cumhurbaşkanımızdan olmak üzere herkesten Allah razı olsun inşallah bizlerde bir katkı sağlamışızdır” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARIN UYUŞTURUCU BAĞIMLISI OLMASINI İSTEMİYORUM”
Projeye destek vermek amacıyla basın toplantısına katılan ünlü sanatçı Mine Koşan, “Bu proje çok güzel bir proje, aslında sadece roman çocukların değil bütün çocuklarımızın okuması lazım. Gelecekte saygıyla, sevgiyle gelişen eğitimli bir Türkiye görmek istiyoruz. Özellikle uyuşturucu bağımlısı olmalarını istemiyoruz. Uyuşturucu konusu artık 12 yaşa kadar inmiş bir duruma geldi. Bu yüzden de okumanın çok büyük yarar getireceğini ve ailelerin bilinçleneceğini düşünüyorum. İnşallah bu projede daha çok destek toplama imkanı bulmayı istiyorum” diye konuştu.
“ROMAN ÇOCUKLAR İÇİN ÇORBADA BENİM DE TUZUM OLSUN”
Best Model Kraliçesi Tuğçe Sarıkaya ise, “Çorbada bizimde tuzumuz olsun deyip Roman çocuklarımızın eğitimine destek vermek için buraya geldik. Maalesef maddi yetersizliklerden dolayı Roman çocuklarımız okuyamıyorlar. Bu yüzden de çok küçük yaşlarda sokaklarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Bizler buna hayır demek istiyoruz. Roman çocuklarımızın da diğer bütün çocuklar gibi eğitim hakları var. Roman çocuklarımızın eğitimlerini alarak geleceğe gerçekten başarılı çocuklar yetiştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.