Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) televizyonların uydudan ve kablodan yayın yapabilmeleri İçin göstermeleri gereken teminat miktarı, 240 bin liradan 96 bin liraya düşürüldü.
RTÜK’ün uydu yayını ve kablolu yayınlarda, lisans ücretlerinin taksitle ödenmesine ilişkin önerisine Bakanlar Kurulu’ndan onay çıktı. Söz konusu değişiklikle 240 bin lira olan teminat mektubu miktarı 96 bin liraya indirildi. Karar, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
RTÜK, Uydu Yayın Yönetmeliği ile Kablolu Yayın Yönetmeliği’nde yapılan söz konusu değişikliklere göre, lisans ücretlerinin taksitle ödenmek istemesi halinde, yayın lisansı verilmeden önce, 4 taksit miktarı tutarından belirlenen, örneğe uygun düzenlenen 10 yıllık banka teminat mektubu sunulacak. Ancak, yayın lisans ücreti birinci taksitinin, lisans belgesinin verilmesinden önce ödenmesi koşulu aranacak. Üst Kurula sunulacak banka teminat mektubu tutarı, birden fazla bankadan temin edilen teminat mektupları ile de sağlanabilecek.
"ENGELLER BÜYÜK ORANDA ORTADAN KALKTI"
Merkezi Ankara’da bulunan İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) Genel Başkanı Şakir Gürel, yayınladığı yazılı mesajda, "Kablo ortamından veya uydudan yayın yapmak isteyen bölgesel ve yerel televizyonlar için büyük bir sorun oluşturan teminat mektubu ücretlerinin düşürülmüş olması, televizyon yayıncılığının önündeki engelleri büyük oranda ortadan kaldırmıştır" dedi.
Gürel, mesajında şunları kaydetti:
"Bunun için çeşitli girişimlerde bulunan başta TİMEF Kurucu Derneklerinden Tokat İletişim Derneği’ne ve Tokat Milletvekili Ergun Dağcıoğlu’na, ayrıca bu girişimleri dikkate alarak olumlu adımlar atan RTÜK’e ve Bakanlar Kurulu üyelerine, yerel ve bölgesel televizyonlar başta olmak üzere, tüm yayıncılar adına teşekkürlerimizi sunuyoruz."