Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’da nükleer enerji eğitimi almaya hak kazanan 80 öğrencinin, 4 bin 100 kişi arasından belirlendiğini açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ASTİM Organize Sanayi Bölgesi yönetimi tarafından düzenlenen etkinlikte Aydınlı sanayicilerle buluştu. Bakan Yıldız’a Vali Erol Ayyıldız, Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ASTİM Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Gökhan Maraş, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen ve AK Parti Aydın Milletvekili Sadık Atay eşlik etti.
Toplantıda AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Bakan Taner Yıldız’a, Aydın organize sanayi bölgeleri ve sanayicilerin yaşadığı sıkıntıları aktardı. Şahin, “Aydın’da bulunan iki sanayimiz olan ASTİM ve Aydın Organize Sanayi Bölgemizde elektrik problemimiz var. Buradaki konu ASTİM’in hem dışarıdan hem içer,deki hatların kendisine ait olmamasıdır. Bu konuda bir dosya hazırlayarak kanuni düzenlemelerin yapılması gerektiğini arz ediyoruz. Her iki organize sanayi bölgemizde bu değişiklikler yapıldığı takdirde yüzde 20 maliyet azalması olacak. Bu da sanayicilere yatırım, üretim, istihdam ve ihracat olarak geri dönecektir. Bu konu üzerinde hassasiyetimiz yüksek olup, konunun bir an önce çözüme kavuşmasını talep ediyoruz. OSB’lerin 101. Maddesine göre bazı maden kırma eleme tesisleri ile beton santralleri yasa gereği her OSB’de yapılamıyor. Bu konu ile ilgili olarak Fikri Işık Bakanımıza gerekli platformlarda taleplerimizi ilettik. Bu konu ile olarak destek bekliyoruz. Madencilik sektörünün genelge konusunun bir an önce halledilmesini istiyoruz. Orman bedelleri ile ilgili yüzde 400’lük artış yüzde 200’lere düştü. Bu rakamın daha makul seviyelere çekilmesi konusunu ele alınmasını istiyoruz” dedi.
“NÜKLEER SANTRALLERDE TÜRK MÜHENDİSLER ÇALIŞACAK”
Nükleer güç santralleriyle alakalı olarak 2015 yılında Rusya’ya eğitime gönderilecek 80 öğrencinin bugün itibariyle belirlendiğini açıklayan Bakan Yıldız şunları kaydetti:
“Nükleer eğitimi almak için 6 bin 100 öğrenci başvurdu, 402 öğrenci yazılı sınava girdi ve 252 öğrenci mülakata katıldı. Mülakat sonuçlarında ilk 80 asil, kalanlar sırayla yedek olarak belirlendi. 19 ayrı şehirdeki 32 farklı üniversiteden bu yarışmayı kazananlar oldu. Bu öğrencilerle birlikte 323 öğrenci sayısına ulaştık. Biz 600 tane öğrenciyi yetiştireceğiz. Türkiye’deki nükleer santrallerde Türk mühendisler çalışacak. Teknolojiyi ve bu yapıyı çok iyi bilecekler. Rusça ve İngilizceyle beraber dönecekler. Her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız ve üzerine de yaklaşık 500 dolardan fazla burs vereceğiz. Biz bütün bunları böyle bir nükleer kültüre sahip olmak için yapıyoruz. Bu gelişmeyi de Aydın’dan sizler aracılığıyla paylaşmış olmaktan dolayı mutluyum."
Son 1 hafta içerisinde Türkiye’de önemli enerji yatırımlarını hizmete açtıklarını ifade eden Bakan Yıldız, “Bir haftadır yaptığımız çalışmalar bugün Aydın’da yapacağımız jeotermal ve biyoenerji tesislerini açılışlarıyla tamamlanacak. Hafta boyunca açtığımız tesislerin değeri 1 milyar doların üzerinde ve bunlar önemli ölçüde yerli kaynaklardan sağlanıyor. Türkiye’nin önceki yıl rüzgar santrallerinden elde ettiği enerji, bizim 850 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithalatına sebep oldu. Jeotermal santrallerinin devreye girmesiyle bu yıl 1 milyar dolar daha az doğalgaz ithal edeceğiz. Bunlar Türkiye’nin milli politikaları ve milli stratejileri için son derce önemli şeyler. Biz bunları çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte yapıyoruz. Türkiye’nin gelişmesine, kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklarımıza daha güzel bir ülke bırakmak açısından bunların hepsini çevre şartlarıyla beraber yapıyoruz” şeklinde konuştu.
“100 MİLYAR İÇİN 100 TL BİLE GARANTİ VERMEDİK”
Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bu 100 milyar TL’nin üzerine bir rakam ediyor. İktidara geldiğimizde 156 milyon dolarlık işe hazine garantisi verilmişti. Hepsi 156 milyon dolar. Ama şimdi biz 100 milyar TL’lik işe 100 TL bile hazine garantisi vermedik. Bunların siyasi istikrarının gücüyle yapıldığına inandığımız için. O yüzden bunun kıymetini bilmemiz ve bununla alakalı gelişmeleri çok iyi takip etmemiz gerekiyor."
Aydınlı sanayicilerin sorunlarını dinleyen Bakan Yıldız’a toplantının sonunda Vali Ayyıldız ve ASTİM OSB Başkanı Maraş tarafından Efe figüründen oluşan bir plaket takdim edildi.
80 ÖĞRENCİNİN 8’İ BAYAN
2015 yılında Rusya’da nükleer eğitimi görmeye hak kazanan 80 öğrenci, 4 bin 100 kişi arasında yapılan değerlendirmeler sonucu belirlendi. Üniversitelerin 19 farklı bölümünde okuyan öğrenciler nükleer eğitimi almak için müracaat etti. 19 farklı şehir ve 32 ayrı üniversiteden seçilen 8’i bayan 80 öğrencinin üniversitelere göre dağılımı ise şu şekilde:
Hacettepe Üniversitesi 10, İTÜ 8 Gazi Üniversitesi 6, Yıldız Teknik, Erciyes ve 9 Eylül Üniversitesi 5, Marmara Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi 4, Kocaeli Üniversitesi ve ODTÜ 3, İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, KTÜ ve Uludağ Üniversitesi 2, 19 Mayıs Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi 1.