Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, "Yıpranma payının 2015’de hayata geçmesi için çalışıyoruz" dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) tarafından düzenlenen ‘Hemşirelik Sempozyumu’na katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Gümüş, Sağlık-Sen’in talep ettiği yıpranma payı konusunda çalışmaların sürdüğünü, seçimden sonra yeni TBMM’nin çalışmaya başlamasının ardından en önemli gündemlerinin bu olduğunu söyledi. 2015 yılında risk ve nöbet durumlarına göre yıpranma payının hayata geçirileceğini söyleyen Gümüş, lisans tamamlama konusunda da YÖK ile görüşmelerin sürdüğünü ve bu yıl hayata geçmesini beklediklerini kaydetti. Performans sistemi konusunda memnuniyetsizliğin farkında olduklarını söyleyen Müsteşar Gümüş, Haziran veya Temmuz aylarında yeni genelgenin yayınlanacağını dile getirdi. Sağlık yapılanmasını yeniden planlayacaklarını da ifade eden Gümüş, Bakanlıkta iki müsteşar yardımcısının sağlık çalışanlarının haklarıyla ilgilendiğini kaydetti. 10 yıl boyunca aksamış olan özlük hakları konusunda çalıştıklarını söyleyen Gümüş, bütün sorunların çözümünde sağlık çalışanlarıyla birlikte hareket etmek istediklerini belirterek, “Mutlu sağlık çalışanı demek, huzurlu sağlık çalışanı demek, iyi hizmet demektir” dedi.
Müsteşar Gümüş konuşmasında ayrıca sağlık yapılanmasını yeniden planlayacaklarını vurgulayarak, birçok aksaklığın olduğunu, bunun bilincinde olduklarını ve çözüm için çalıştıklarını ifade etti. Şehir hastanelerinin yapıldığını söyleyen Gümüş, “Hastaneler bir şekilde yapılır, ancak önemli olan burada çalışacak sağlık personelidir. Sağlık çalışanları mutlu olmadıkça bu memnuniyet daha da yukarı çıkmaz. Devletin tepesinde bunu konuşuyoruz. Bunun yapılması gerekiyor. Bunların başında da çalışma şartları, özlük hakları ve ne yazık ki şiddet geliyor. Şiddet uygulayanın 24 saat tutuklu olması gerekiyor. Sağlık çalışanına el kaldıran veya tesislerine zarar veren kişi gözaltına alınacak. Ve biz bunun hayata geçmesi için ciddi şekilde çalışıyoruz. Sağlık çalışanlarına bu durumlarda her türlü hukuki destek de verilecek” şeklinde konuştu.
Görevde yükselme ve unvan değişikliği konusunda talimatın verildiğini söyleyen Gümüş, her yıl belli oranda bu sınavların yapılacağını ifade etti. Lisans tamamlama konusunda YÖK ile görüşüldüğünü, bu yıl içinde bunun da hayata geçeceğini söyleyen Gümüş, yıpranma payı konusunda şimdiye kadar mücadele ettiklerini kaydetti. Yıpranmanın nasıl olacağına yönelik çalışma içinde olduklarını ifade eden Gümüş, risk durumu ve nöbet durumlarına göre yıpranma payı verilmesi için çalıştıklarını, seçimlerden sonra bu konunun en önemli gündem maddeleri olduğunu ve 2015 yılı içinde hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Sempozyumun açılışında konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş ise, sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekerek, çözüm önerilerini sıraladı. Sağlık hizmetinin üretim sürecini sıkıntıya sokacak, başarı hikayesini kesintiye uğratacak ciddi risklerle karşı karşıya olunduğunu belirten Memiş, sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığını gözeten ve ekip anlayışını zedeleyici politikaların değişmesi gerektiğini ifade etti. Yıpranma payı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan söz aldıklarını hatırlatan Memiş, Müsteşar Gümüş’ten bu yöndeki çalışmaların hızlandırılmasını istedi. Lisans tamamlama konusunda da önemli çalışmalar yapıldığını söyleyen Memiş, 2015 eğitim öğretim yılında lisans tamamlama bekleyen 130 bin sağlık çalışanlarının beklentilerine yönelik ciddi adımların atılmasını istedi. Sağlıkta şiddetin önlenmesinde önemli bir mesafe katedildiğini de belirten Memiş, Sağlık-Sen olarak bu yönde yaptıkları çalışmalarla bir meslek grubuna yönelik yasa çıktığını hatırlattı.
Döner sermaye sisteminde yaşanan adaletsizliğe de dikkat çeken Memiş, “Mevcut sistem üzerinde yapılan değişiklikler sistemi daha da adaletsiz hale getirdi” dedi. Döner sermaye sistemini bir havuza benzeten Memiş, “Havuzun en altında kör tıpa var, idari hizmet personeline sabitin üstünde hiç akmıyor. Onun üstündeki musluk, sağlık çalışanlarının. Bu musluk ise hastane iyi yönetilirse arada bir akıyor. En üstteki musluk ise hekimlerin. O hep akıyor. Hekimlerimizin hak ettiğini almasını elbette istiyoruz. Hekim dışı sağlık çalışanlarımız da emeklerinin karşılığı olarak bu haktan faydalanmalı” şeklinde konuştu.
Sağlık çalışanlarının döner sermayeden ek ödeme aldıkları için maaşlarının döner sermayeyle hesaplandığını, bunun sonunda da sağlık çalışanlarının yılın ilk aylarında vergi dilimine girdiğini söyleyen Memiş, ek ödeme alan diğer kurum çalışanlarının ise yılın son aylarında bu dilime dahil olduğunu ifade etti. Toplu sözleşme masasına döner sermayede 20 puanlık artış talebiyle oturacaklarını söyleyen Memiş, adaletsizlik makasının daraltılması için mücadele edeceklerini ifade etti. Toplu sözleşme taleplerinden birisinin de sağlık lisansiyerlerine 3600 gösterge verilmesi olduğunu ifade eden Memiş, haklı taleplerinin karşılığını masada arayacaklarını vurguladı. 3 yıl önce yıpranma payı istediklerinde birilerinin bunun hayal olduğunu söylemesine karşın bugün devletin zirvesinde konunun ele alındığını ve konuşulduğunu söyleyen Memiş, “Bugün devletin zirvesinde konuşulur hale getirdiğimiz yıpranma payını en kısa sürede kazanıma dönüştüreceğiz. 2015 yılını yıpranma payının mücadele yılı ilan ettiğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyorum” dedi.
Bakanlığın attığı bir yanlış adımın ise sağlık hizmetini taşeron firmalara verme arayışı olduğunu söyleyen Memiş, Sağlık Bakanlığı’nın istihdam ve insan kaynağı planlaması konusundaki yaklaşımlarını mutlaka gözden geçirmesi ve sahanın ihtiyaçlarına göre etkin adımlar atması çağrısında bulundu.
Sağlık-Sen tarafından düzenlenen Hemşirelik Sempozyumu’nda, ‘Hemşirelikte Yönetim’, ‘Hemşirelerde Uzmanlaşma ve Branşlaşma’, ‘663 Sayılı KHK ve Hemşirelik’, ‘Hemşirelik ve Kişisel Gelişim’, ‘Çalışan Güvenliği, Hemşirelerin ve Ebelerin Çalışma Koşulları’, ‘Türkiye’de Ebelik Mesleği ve Ebeliğin Geleceği’, ‘Ebelik ve Hemşirelik Mesleğinde Sendikal Politikalarımız ve Kazanımlarımız’, ‘Hemşirelikte Etik ve Hasta Mahremiyeti’, ‘Türkiye’de Hemşire Olmak: Hemşireliğin Bugünü ve Geleceği’, ‘Hemşirenin Bir Günü’ ve ‘Toplum ve Medya Gözüyle Hemşirelik’ başlıklarında sunumlar yapılacak. Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun mesajları da okundu.