Sağlık Bakanlığı, Türkmen hastaların rehin tutulması ya da tedavisinin aksatılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.
Sağlık Bakanlığı, medyada yer alan “Irak uyruklu Türkmen hastalardan ücret talep edildiği, hastanelerde rehin tutulduğu” haberleri üzerine yazılı açıklama yaptı. Bakanlıktan yazılı açıklamada, “Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde, ülkemize savaş nedeniyle geçici koruma altına alınan misafirlerimize, Başbakanlığın ‘Misafirlerin Sağlık ve Diğer Hizmetleri Hakkındaki Genelgesi’ kapsamında hizmet verilmektedir. Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerine kendi imkanlarıyla veya sivil toplum kuruluşlarındaki gönüllü görevliler aracılığı ile başvuru yapan misafir hastalar, Başbakanlığın ilgili genelgesinde belirtildiği gibi bütün sağlık hizmetlerinden hiçbir ücret talep edilmeden, yatarak tedavi, poliklinik ve acil servis hizmetleri sunulmaktadır. Ayrıca Eğitim ve Araştırma Hastanelerimizde uluslararası hasta birimleri kurulmuş, birer personel ve tercüman, yabancı uyruklu hastaların işlemlerinin takibinde yardımcı olmaları için görevlendirilmiştir” denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bununla birlikte Türkmen misafirlerimiz için 20 Şubat 2015 tarihli ve 29273 sayılı Resmi Gazete’de 2015/7274 sayılı Bakanlar Kurulu kararı yayımlanmıştır. Karara göre Madde 61-Ülkeye geliş ve ülkede bulunuş şekillerine bakılmaksızın 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren Irak’tan ülkemize gelen ve kalış durumları İçişleri Bakanlığı’nca belirlenen Irak uyruklu yabancılara kendilerine geçici koruma statüsü tanınmaksızın, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları tarafından geçici koruma statüsü altındakilere sağlanan sağlık hizmetlerinin sunulması, 8 Ocak 2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanun’un 1. maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaftır’ maddesi 2002/3654 sayılı kararnamenin eki karara eklenmiştir. Yukarıdaki Bakanlar Kurulu kararı hükmünde açıkça anlaşılacağı üzere, Türkmen misafirlerimiz dahil Irak uyruklu yabancı hastalarımızdan hastane masrafları alınmamakla birlikte rehin tutulması ya da tedavisinin aksatılması gibi bir durum söz konusu değildir."