Balıkesir’de, eşinin yardımıyla oy kullanan Türkiye Görme Engelliler Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Salih Mehmet Aslan, “Engelliler hiç kimsenin yardımı olmadan özgürce oy kullanabilmelidir” dedi.
Balıkesir’de, Zühtü Özkardaşlar Anadolu Lisesi 1074 nolu sandıkta eşinin yardımıyla oy kullanan Türkiye Görme Engelliler Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Aslan, yaptığı açıklamada “Yine bir oy maratonunu atlattık, vatandaşlık görevimizi yaptık. Oy kullanmak vatandaşların en büyük ödev ve görevlerinden biridir. Ben bir hukukçu olarak bundan sonraki seçimlerde engellilerin daha özgürce oy kullanmaları için hukuki platformlarda mücadeleme devam edeceğim. Siyasi partilerin ilk yapacakları işlerden biri engellilerinde artık hiçbir kimsenin yardımını almadan kendi başlarına oylarını kullanabilecekleri ortamı sağlamalarını istiyorum" dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisindeki parmak iziyle butona basarak herkesin oyunu gördüğü sistemin benzerinin yerel ve genel seçimlerde de yapılabileceğini anlatan Aslan, şöyle konuştu: "Lütfen yazılımcılar, TÜBİTAK, Bilim ve Teknoloji Bakanı başta olmak üzere herkes bu konuya eğilsin. Türkiye’de engelliler oylarını özgürce kullanamıyor, bilhassa yalnız engelliler var evlerinden çıkamayanlar oylarını kimle kullanacakları konusunda tereddüt yaşadıkları için oy kullanmayan engelliler var. Bunların oylarını kullanabilmeleri için demokratik haklarını kullanmaları amacıyla gereken her şey yapılsın. Çünkü Birleşmiş Milletler Engelli Hakları, Türkiye Anayasası üzerinde bir sözleşmedir ve Türkiye’de bunu usulüne uygun bir şekilde onaylamıştır. 1 Temmuz 2015 tarihinden sonraki eğer refakatçisiz oy kullanamazsak bunu mahkeme kararıyla tespit edip dava açarak haklarımızı hukuki anlamda da arayacağız” dedi.