SASKİ ve TÜPRAŞ arasında devam eden Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nden haksız su kullanımı iddiasıyla ilgili davanın dördüncü duruşması yapıldı. Mahkeme yine ertelendi.
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ve Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (TÜPRAŞ) arasında devam eden, iddiaya göre, TÜPRAŞ’ın Sapanca Gölü’nden karşılık ödemediği halde su çekerek kullanması hakkındaki davanın dördüncü celsesi bugün Körfez Adliyesi’nde görüldü. Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Sabahattin Belik ve avukatları ile TÜPRAŞ’ın avukatları katıldı. Yaklaşık 1 buçuk saat süren duruşmada mahkeme heyeti, konu ile ilgili görüş alınması amacıyla çeşitli kurumlara yazılar gönderilmesine ve bu yazıların cevaplarının beklenmesi amacıyla davanın 27 Ekim 2015 tarihine ertelenmesine karar verdi.
Duruşma sonrasında bir açıklama yapan SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü’nün çok önemli bir su kaynağı olan Sapanca Gölü’nden hukuki, idari, hiçbir yasal dayanağı olmadan, hiçbir tahsisi olmadan su kullanmasının dördüncü duruşmasıydı bu duruşma. Dava boyunca çok net olarak ortaya çıktığı gibi, mahkemenin de ilgili kurumlardan aldığı görüşler ve gelen belgelerden ortaya çıktığı gibi TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü, Sapanca Gölü’nden hiçbir yasal dayanağı olmadan karşılıksız olarak yararlanmaktadır. TÜPRAŞ yasal, geçerli hiçbir belge ortaya koyamamıştır. Kesinlikle bölgemiz için çok önemli bir stratejik değere sahip olan Sapanca Gölü’nün karşılıksız, ölçümsüz, bedelsiz, hoyratça kullanımının yasal hiçbir dayanağı yoktur. Bu çok net olarak ortaya çıkmıştır. Mahkeme duruşmayı Ekim ayına erteledi ve tekrar bazı kurumlara görüş sorulmasına karar verdi. Biz görüşümüzde ve tezimizde ısrarcıyız. Kamu kurumlarının sudan taraf olması gerekiyor. Bizim sudan taraf olmamız gerekiyor. SASKİ Genel Müdürlüğü olarak biz sudan taraf olmaya devam edeceğiz ve Sapanca Gölü ile ilgili tezlerimizi kamu adına savunmaya devam edeceğiz. Umarım önümüzdeki duruşmalarda çok önemli bir değere sahip olan Sapanca Gölü’nün, kamu kaynağının karşılıksız kullanımı ile ilgili, karşılıksız yararlananlar gerekli hukuki sonuca katlanırlar” dedi.