“Savaşın 5. Yılında Adana’daki Suriyeliler” raporunu açıklayan İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Adana Şubesi, sığınmacıların kente ve ülkeye yük getiren değil, katmadeğer sağlayan bireyler olması için Valilik öncülüğünde tüm kurum ve STK’ların kurul oluşturmasını önerdi.
Ülkelerindeki iç savaş ve işgaller nedeniyle 5 yıldır Türkiye’nin çeşitli kentlerine sığınan Suriyeli mülteci sayısı, Adana’da 150 bin civarına ulaştı. MAZLUMDER Adana Şubesi, kentteki göçmenlerin sorunlarını tespit edip, “Savaşın 5. Yılında Adana’daki Suriyeliler” adlı bir rapor yayımladı.
Sağlık ve eğitim alanlarında bir takım tedbirler alındığını ancak sorunların boyut değiştirip derinleştiğine vurgu yapılan raporda, Suriyelilere yönelik okullar açıldığını ancak bunun yetersiz olmasından ötürü Suriyeli çocukların Türkiye okullarına yönlendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Aile Sağlık Merkezleri’nde (ASM) Suriyeliler’i muamele etmeye yönelik bir isteksizlik olduğuna vurgu yapılan raporda, Suriyeli mültecilerin ‘sevk’ sorunu nedeniyle devlet hastanelerinde hizmet göremediğini, eczanelerden alışveriş yapamadıklarını kaydetti. Özellikle güney mahallelerde Suriyeli doktor ve hemşirelerin çalıştığı sağlık merkezleri kurulması gerektiği anlatılan raporda, hastanelerdeki tercüman sayısının da artırılması gerektiğine dikkat çekti.
İŞÇİLER İSTİSMAR EDİLİYOR
MAZLUMDER’in yaptığı araştırmalarda, zor şartlar altında çalışan Suriyeli işçilerin istismar edildiğine de dikkat çekildi. Sabahın erken saatlerinden, gecenin karanlığına kadar çalışan Suriyelilere 20-25 TL ücret verildiği raporda yer aldı. Kentin dört bir yanına dağılmış su ve peçete satan mülteci çocukların varlığı da raporda yer alırken, tekstil alanında çalışan Suriyelilerin ayda 400 TL verildiği bildirildi.
Öte yandan, Suriyeliler’in kente gelmesiyle özellikle güney mahallelerde ev kiraları tavan yaptı. MAZLUMDER’in raporunda, ev sahiplerinin kendi elektrik ve su paralarını da evlerinde kalan kalabalık mülteci ailelere ödettiği aktarıldı.
EŞGÜDÜM SAĞLANMALI
Suriyeli çalışanların hak emeklerinin karşılığının almasının sağlanmasın gerektiğinin altı çizilen raporda, şu önerilerde bulunuldu:
“Hem camilerde, hem medyada kardeşlik vurgusu daha sık yapılmalıdır. Vakıf ve derneklerin bu soruna katılımları daha düzenli ve işlevsel hale getirilmelidir. Diğer illerde olduğu gibi şehrimizde de kurumlar arası eşgüdüm sağlanmalı. Suriyeliler’in ilimize ve ülkemize yük getiren değil, katma değer sağlayan bireyler olması için Adana Valiliği’nin öncülüğünde, Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları, ticaret ve sanayi odaları başkanları ile il müdürlüklerinden oluşan bir kurul oluşturulmalıdır. Bu kurul yılda en az 3 defa toplanarak Suriyelilerle ilgili görüş alışverişinde bulunup, sorunların en aza indirilmesi için iş birliği ve eş güdümü sağlayacak bir şekilde çalışmalıdır.”