Türkiye’yi Cittaslow (Sakin Şehir) modeliyle tanıştıran İzmir’in Seferihisar ilçesi yeni bir görev üstlendi. Cittaslow Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ortadoğu ve Orta Asya’daki şehirlerin başvurularını inceleyecek, birliğin bu bölgelerde tanıtımını sağlayacak.
İzmir’in Seferihisar ilçesini uluslararası Cittaslow (Sakin şehir) birliğine üye yaparak Türkiye’yi yeni bir yerel kalkınma modeliyle tanıştıran ve yaygınlaşması için çalışmalar yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e birlikten önemli bir görev geldi. Başkan Soyer, merkezi İtalya’da bulunan birlikte, Cittaslow eski Başkanı Gian Luca Marconi’nin önerisiyle, yönetim kurulu tarafından genel başkan yardımcılığına seçildi. Birlik ayrıca, Ortadoğu ve Orta Asya’da Sakin Şehir olmak isteyen şehirlerin başvurularını alıp, inceleme gezilerini gerçekleştirme görevini de Tunç Soyer’e verdi.
İLK ZİYARET KIRGIZİSTAN’A
Orta Asya’da ilk ziyaretini Kırgızistan’ın Tokmok kentine yapan Başkan Soyer, Kırgızistan dönüşü, “Sakin Şehir dünyada hızla yayılan yeni bir yerel kalkınma modeli. Küreselleşen dünyada birbirine benzemeye başlayan binlerce kent içerisinde Cittaslow yeni bir çözüm. Birliğin felsefesinde kısaca başka yerlere benzemeye çalışmak yerine, kendi özelliklerini ön plana çıkararak farkındalık yaratmak var. Kendi tarihini, dokusu, kendi tatlarını ön plana çıkararak markalaşma hedefi olan bir birlik. Birlik dünyada 30 ülkede 192 üyeye ulaştı. Üye olabilmek için yetmiş kriteri yerine getirmek gerekiyor. Biz 2009 yılında birliğe başvurumuzu yaptık ve aynı yıl üye olmayı başardık. Ardından Türkiye’nin tüm bölgelerine yaymak için çalışmalar gerçekleştirdik, başvuruları inceledik. Şimdi ise, yönetim kuruluna girerek, birliğin bundan sonra dünyada atacağı adımlarda söz söyleme hakkı kazandık” dedi.
“ORTADOĞU VE ORTA ASYA ÇOK ÖNEMLİ BİR COĞRAFYA”
Birlik tarafından, Ortadoğu ve Orta Asya’daki şehirlerin başvurularını inceleme yetkisinin kendisine verildiğini hatırlatan Soyer, “Henüz birliğin bu bölgelerden hiç üyesi yok. Oysa birliğin bu bölgede mevcudiyetinin olmaması, evrensel bir ağa dönüşmesinin önündeki en büyük eksikliklerden biridir. Birbirinden güzel şehirlerin bu kriterleri geçebileceğine ve Cittaslow birliğine dahil olabileceğini inanıyorum. İlk ziyaretimiz en uzak noktalardan birine oldu. Kırgızistan’ın Tokmok kentine gittik. Dosyalarını hazırlamaya başladılar. Onların üyelik süreci bu coğrafyada ses getirecek ve Cittaslow’un yaygınlaşmasını sağlayacak. Gittiğimiz her yerde başka bir dünyanın mümkün olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Umuyorum ki daha yaşanabilir bir dünya için, bu güzellikleri yok etmemek için önemli kriterleri içerisinde barındıran Cittaslow ağı, tüm dünyaya yayılarak devam eder” diye konuştu.