Selin GÜRSEL – Hüseyin ÇAKMAK / İSTANBUL, ()  - SEVGİLİLER Günü perakende sektörü için büyük bir önem taşıyor. Sevgililer Günü’nde yapılan hediye alışverişleri hakkında bilgi veren Boyner Büyük Mağazacılık Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Zihnioğlu, erkeklerin hediye alma işini son dakikaya bıraktığını, kadınların ise hediyeyi birkaç hafta öncesinden aldığını söyledi. 

Sevgililer Günü, perakende sektörünü hareketlendiren dönemlerin başında geliyor. Şubat satışlarında büyük bir artışın yaşanmasını sağlayan bu özel gün sebebiyle alışveriş alışkanlıkları da ortaya çıkıyor. Sevgililer Günü’nü, insanların sevdiklerine hediye aldıkları bir dönem olarak niteleyen Boyner Büyük Mağazacılık Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Zihnioğlu, “Bizim için çok fazla sayıda müşteri ağırladığımız bir dönem. Geçen sene bu dönemde 5 milyondan fazla müşteri ağırladık, 1 milyondan fazla da ürün sattık. İnsanların hediye alışkanlıklarının değiştiği, normal zamanlardan çok daha fazla sayıda hediyenin alındığı bir aydan bahsediyoruz” dedi.

KADINLAR HEDİYELERİ ÖNCEDEN ALIYOR

Cinsiyetlere göre hediye alma alışkanlıkları hakkında bilgi veren Zihnioğlu, “Erkekler biraz daha son dakikacı. Erkeklerin yaklaşık yüzde 40’ı bazen 13 - 14 Şubat’ta bile hediye alıyor diyebiliriz. Kadınların ise planlı şekilde birkaç hafta öncesine yaydıkları bir hediye alışverişi olduğunu görüyoruz. Son dakikaya işlerini bırakan kadınların oranı ise yüzde 25-28 arasında” diye konuştu.

EN FAZLA SATIŞ ARTIŞI KARS’TA OLDU

Anadolu şehirlerinde de Sevgililer Günü’nün önemli olduğuna ve çok fazla sayıda satış yapıldığına değinen Genel Müdür Yardımcısı Zihnioğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Geçen yıl, 2017 yılına göre Kars’ta Sevgililer Günü hediye satışları yüzde 45 arttı. Kocaeli’nde yüzde 39 arttı. Bu şehirleri, Diyarbakır ve Bursa takip etti. Bu şehirler, büyük şehirlerden daha fazla büyüme oranlarıyla öne çıkıyor. Sevgililer Günü sadece büyük şehirlerde değil, ülke genelinde insanların sevdiklerine hediye aldıkları bir gün. Biz hediye alternatiflerini değişik kategori ve markalarda sunan bir mağazayız. Bize gelen birisi herkes için hediye bulabilir. Böyle dönemlerde bu kimliğimiz ortaya çıkıyor. Anadolu’daki büyümelerin ön plana çıkmasının sebebi ise ürün çeşitliliğimizi ülkenin her yerine götürmemiz. Yani İstanbul’da bulabilecekleri bir seçkiyi Diyarbakır’da da, Kars’ta da bulabildikleri için bu dönemde birinci tercih oluyoruz diyebilirim.”

Sevgililer Günü için tercih edilen ürünler hakkında da bilgi veren Genel Müdür Yardımcısı Zihnioğlu, erkekler için en çok gömlek, kazak ve tişörtün; kadınlar için ise en çok çanta, triko ve bluzun tercih edildiğini sözlerine ekledi. Kırmızı ile birlikte canlı renklerdeki ürünlerin daha fazla satıldığını da belirtti.

ALIŞVERİŞ İÇİN MAĞAZALAR TERCİH EDİLİYOR

Alışverişlerin çoğunun mağazalardan gerçekleştiğini belirten Genel Müdür Yardımcısı Zihnioğlu, “Çünkü insanlar sevgilisine alacağı ürünü görmek istiyor. Satışın yaklaşık yüzde 95’i mağazalardan yapılıyor. Hatta son dakika hediye alanlar o paketle direkt akşam yemeğine gidiyor belli ki. Ama bu dönemde e-ticaret kanalımızda da bir artış gerçekleşiyor. Ayrıca erkekler tavsiyeleri çok dinliyorlar, bu sebeple satış danışmanlarımızdan fikir alan çok fazla müşterimiz oluyor” dedi.

 Zihnioğlu, bu seneki Sevgililer Günü hediye alışverişlerinin de Şubat ayının ilk haftası itibariyle başladığını ve geçen seneye oranla yüzde 10 oranında daha fazla müşteri ağırlamayı öngördüklerini, satışların da buna oranla artış göstereceğini ifade etti.