Kütahya’nın Simav ilçesinde yüksek kesimlerde kalınlığı 1 metreyi aşan karların erimesinin yanında son günlerde etkili olan yağışlar yüzünden 1960 yılında kurutulduktan sonra toprakları köylüye kiralanan 18 bin 500 dekarlık Simav Gölü’nün alanı suyla doldu.
Tekrar eski haline dönen Simav Gölü sergilediği nostaljik görüntüsüyle çevresine güzellikler katarken bu alana hububat ekimi yapan 11 köydeki sayıları 2 bin 500’ü bulan çiftçi ailesini de perişan etti. 18 bin 500 dekarlık hububat ekili alanlar sular altında kaldı.
Simav’a bağlı Güney beldesinden çiftçi Özkan Keskin (46), karların erimesi ve etkili olan yağışlarla Simav Çayının taşarak kurutulmuş göl arazisi üzerindeki hububat ekili alanları sular altında bıraktığını ve ilçe genelinde yaklaşık 10 milyon TL’lik zarara uğradıklarını söyledi.
Simav Çayının taşması sonucu ortasından geçen Simav Ovasını 1960 öncesindeki göl görüntüsüne kavuşturması sonucu Simav Gölünün geri döndüğüne vurgu yapan çiftçi Özkan Keskin, “Simav Gölü geri döndü. 18 bin 500 dekarlık ekili alan sular altında kaldı. Zararımız çok büyük. Şimdi göle dönüşen tarlalarımızda avcılar ördek avlıyor. 10 milyon TL dolayında zararımız var. Ovamızda biriken suların Haziran veya Temmuz aylarında çekilmesini bekliyoruz. Haziran veya Temmuz aylarında sular çekildikten sonra da bu alanlara fasulye veya ayçiçeği ekimi yapabiliriz. Bu yıl belki fasülye ve ayçiçeği de ekemeyebiliriz. Çünkü sular çekilecek gibi değil. Yeni yağışların geleceği söyleniyor. Bu yıldan umut yok gibi gözüküyor” dedi.
Zararlarının karşılanması için devletten yardım beklediklerini ifade eden Keskin, “Ne yapacağımızı şaşırdık. Gölümüzün tekrar eski haline dönmesi güzel. Ancak bize verdiği zarar çok büyük. Devletin yardım elini uzatmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.