Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen Sinop Tarihi Cezaevi’nin restorasyonu projesinin tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Sinop Tarihi Cezaevi’nde gerçekleştirilen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Dairesi Başkanı Sedat Gönüllüoğlu, Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Proje Direktörü Cristian Abrihan, Proje Ekip Lideri Prof. Manfred Wehdorn, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri, proje ortakları ve vatandaşlar katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Dairesi Başkanı Sedat Gönüllüoğlu, açılış konuşmasında proje hakkında bilgiler verdi. Gönüllüoğlu’nun verdiği bilgiye göre Türkiye ile AB’nin ortak finansmanıyla yürütülen “Ortak Kültürel Miras: Türkiye ve AB arasında Koruma ve Diyalog” başlıklı proje kapsamında Sinop Tarihi Cezaevi için bir alan yönetim planı hazırlanarak, restorasyon çalışmaları yapılacak ve bölge için sanat ve kültür odaklı işlevler tanımlanarak kullanıma açılacak. Sinop Tarihi Cezaevi’nin restore edilmesinin yanı sıra, tarihi dokuya zarar vermeyecek biçimde sanat ve kültür amaçlı yeni alanlar oluşturulması sağlanacak. Böylece tarihi cezaevi nin Sinop halkının, ziyaretçilerin ve çalışanların ihtiyaçlarını dengeli bir biçimde karşılayarak hizmet vermesi sağlanmış olacak.
Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül ise, bir itirazı olduğunu belirterek, "Benim itirazım, en konunun başından beri söyledim, sonuna kadar da söyleyeceğim. Buranın rehabilitasyon, restorasyonu tamamlanmadan yarım yamalak bırakılarak bir yerlere, muhtelif yerlere bu paranın çarçur edilmesine karşıyım. Burayı önce biz dört dörtlük yapalım. Ondan sonra daha çok artarsa daha çok verelim. Vermeyelim demiyorum ama burayı yarım bırakıp da bu projenin geri kalan 3 milyon euroluk diliminin başka projelere finans desteği olarak ayrılmasına gönlüm razı olmuyor. İlgili arkadaşlar bu konuda daha sonra yarım kalanları Kültür Bakanlığı’nın hibe desteğiyle tamamlarız. Paramız varken biz bunu burada tamamlayalım, Kültür Bakanlığı diğer işlere destek versin. İtirazım benim bu yönde. Eğer biz burayı tamamen tamamlarsak gerçekten çok müthiş bir iş yapmış oluruz" dedi.
Son yıllarda yapılan yol ve havalanı çalışmalarının Sinop’un en büyük sorunu olan erişebilirliği çözdüğünü ve bu sebepten son yıllarda ziyaretçi sayısının oldukça arttığını belirten Vali Çetinkaya da, "Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün tespitlerine göre 2014 yılında 53 bin 740 yabancı, 856 bin 278 yerli olmak üzere toplam 910 bin 20 ziyaretçi ilimize gelmiştir. İlimizde Kültür Turizm Bakanlığı müze yeri kapsamında ziyarete açık üç ziyaret yeri mevcuttur. Bunlardan en önemlisi bugün burada toplanmamıza vesile olan tarihi cezaevidir. Diğer ikisi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’dir. Bu üç müzenin ziyaretçi sayısı son 10 yıl boyunca 100 ile 300 bin arasında değişmekte olup, 2013 yılı rakamı 326 bin 224 kişi şeklinde gerçekleşmiştir. Bu rakamın büyük kısmının tarihi cezaevi ziyaretçisi olduğunun da altını çizerim. Çok önemli bir turizm potansiyeli bulunan bu yapının bu şekilde bir AB projesi kapsamında ele alınması restorasyonu ve işlevlendirilmesinin bir ortak kültürel miras nitelemesiyle Avrupa Birliği perspektifinde ve öncülüğünde yapılması beni son derece mutlu etmiştir. Milattan Önce 2 binli yıllara kadar uzanan bir tarihi geçmişi bulunan bu yapı üzerinde Sinop’ta hakimiyeti süren bütün medeniyetlerin izlerini taşımakta olup, ortak kültürel miras adı altında hakkını sonuna kadar vermektedir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Proje Direktörü Cristian Abrihan ve Proje Ekip Lideri Prof. Manfred Wehdorn proje hakkında detaylı bilgi vererek, merak edilen soruları cevapladı. Toplantı, gerçekleştirilen kokteyl ile sona erdi.