Sinoplu balıkçılar, istedikleri gibi bir sezon geçirmediklerini belirterek, bilinçli avlanılmazsa bu günleri arayacaklarını söylediler.
Sinop’ta faaliyet gösteren balıkçılar, geride kalan av sezonunu değerlendirdi. Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, “Sezonumuzu çok iyi, başarılı bir şekilde tamamladık dememiz mümkün değil. Her geçen yıl bir önceki yılı arıyoruz. Bu sene de öyle oldu, aradığımızı bulamadık. Sinop’ta hamsi avcılığı hiç olmadı diyecek kadar az oldu. Bu tabi ki hamsinin bölgemizde kalması ile alakalı da bir durum. Hamsi diğer balıkların da bölgemizde kalmasını sağlıyor. Bölgemizde denizlerimizde besin zincirinin en önemli halkalarından olan hamsi ya da çaça balık türleri azaldıkça diğer balık popülasyonu da azalıyor. Olmazsa olmazımız bunlar. Bu sene de maalesef istediğimiz şekli denizlerimizde bulamadık. Hep umut ediyoruz önümüzdeki yıllarda inşallah daha iyi bir sezon geçiririz diye ama şunu her zaman söylüyorum, balıkçılığımızın sürdürülebilmesi için muhakkak besin zincirindeki en önemli halkalarını teşkil eden hamsi ve çaçanın avlanmasında kota uygulamasına geçilmesi lazım. Bu uygulamaya geçilmedikten sonra her geçen yıl geçtiğimiz yılı aramaya devam edeceğiz” dedi.
Sinoplu balıkçı Oktay Türkoğlu ise, özeleştiri yaparak bilinçsiz avlanıldığını ve sürdürülebilir balıkçılık ile mücadele etmek için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Türkoğlu, “Bu sezon bol palamut olmadı ama çinakop avcılığı iyi geçti. Hamsiye gelince o da bizim karasularımızda olmadı. Gürcistan, Abazya tarafına giden tekneler bir şeyler avladı. Bundan sonraki sezonlarda da ben çok bol geçeceğini zannetmiyorum bizim kıyılarımızda. Biz bilinçsiz avlanıyoruz, bizler bilinçsiz avlandığımız süre içerisinde kimse bol avcılık beklemesin. Biz eğer sürdürebilir balıkçılık yapmak istiyorsak, bu denizden bir şeyler kazanmak istiyorsak, çoluk çocuğumuzun rızkını buradan kazanmak istiyorsak sürdürülebilir balıkçılığı onaylamamız gerekiyor. Ne gerekiyorsa; kota, zaman kısıtlaması vb. yapmamız gerekiyor. Çünkü gerçekten denizlerimiz SOS veriyor” diye konuştu.