Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nun Soçi kentinde düzenlenen toplantıda Suriye’nin toprak bütünlüğü, siyasi süreçteki son durum ve İdlip ile Fırat’ın doğusundaki gelişmelerin ele alındığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Astana formatındaki Suriye konulu yüksek düzeyli toplantıların 15’incisinin 16-17 Şubat tarihlerinde Rusya Federasyonu’nun Soçi kentinde düzenlendiği hatırlatıldı. Toplantıda Suriye’nin toprak bütünlüğü ile siyasi birliğine kasteden ve komşu ülkelerin milli güvenlikleri için tehdit oluşturan ayrılıkçı gündemlerin reddedildiği, terörle mücadele bahanesiyle sahada hayata geçirilmeye çalışılan fırsatçı gayrimeşru girişimlerin kabul edilmez nitelikte olduğuna dikkat çekildi. Suriye’de artış gösteren ve masum insanların ölümüne yol açan terör eylemlerinin kınandığı ve Suriye’nin kuzeydoğusunda sivillere yönelik artan saldırılardan duyulan endişenin dile getirildiği kaydedildi.

Tarafların Anayasa Komitesi Yazım Komisyonu’nun 25-29 Ocak tarihlerinde Cenevre’de gerçekleştirilen beşinci turunu kapsamlı şekilde değerlendirdiği, Anayasa Komitesi’nin sürdürülebilir ve etkin şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla Suriyeli tarafların yanı sıra Komite üyeleri ve BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi ile sürekli temas halinde Komite’nin çalışmalarını desteklemeye yönelik kararlılıklarının teyit edildiği vurgulanarak, İdlip’te ilgili mutabakatlar uyarınca sahada sükunetin korunmasına yönelik bağlılığın taraflarca tekrarlandığı dile getirildi.

Ateşkes ihlallerinin ve sivilleri hedef alan saldırıların son bulmasına dair beklentilerin vurgulandığı toplantıda, zorla alıkonan/kaçırılan kişilerin serbest bırakılması, cenazelerin takası ve kayıp şahısların akıbetinin tespitine ilişkin çalışma grubu da bir araya geldi. Toplantıda, Suriye’de muhalif gruplar ve rejim tarafından gözaltında tutulanların karşılıklı ve eşzamanlı olarak serbest bırakılmalarına ilişkin işbirliğinin geliştirilmesine yönelik önümüzdeki dönemde yapılabilecek çalışmaların da ele alındığı ifade edildi.