Türkiye’yi yasa boğan 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan Soma maden faciasının ilk duruşmasında, sanıkların mahkeme salonuna gelmemesine ailelerin tepki göstermesi sonucu dava 15 Nisan 2015’e ertelendi.
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının ilk duruşması olaylı başladı. Madenci yakınları aralarında Soma Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da olduğu 8 sanığın duruma salonuna getirilmemesini protesto etti. Protestoların devam etmesi üzerine mahkeme başkanı taleplerin görüşülmesi üzerine 5 dakika ara verdi. Aranın ardından Mahkeme Başkanı, davanın 15 Nisan 2015 günü saat 09.00’a ertelenmesi ve sanıkların gerekli tedbirler alınarak mahkeme salonuna getirilme talebini bakanlığa yazılı olarak iletilmesine karar verdi.
“301 ŞEHİDİN İSMİ NE ZAMAN BİTER”
Can Gürkan’ın da aralarında olduğu 8 sanığın Aliağa Şakran Ceazevi’nden Sesli ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşma salonuna görüntüleri yansıtıldı. Sanıkları mahkeme salonunda olmayıp yansıtılan sistemle görmeleri aileleri ayağa kaldırdı. Mahkeme Başkanı’na duruşmaya katılan ailelerin isimleri yazılması esnasında başkanın ‘Evet isimler bitti mi’ demesi üzerine ‘301 şehit 301, ne zaman biter’ diye madenci yakınları isyan etti. Bu esnada bir madenci yakını barikatları aşarak avukatların üzerine yürümek istedi, olaya polisler müdahale etti. Şehit yakınlarının tepkilerinin dinmemesi üzerine Mahkeme Başkanı davanın bu şekilde sürdürülemeyeceğini dile getirdi.
“SANIKLARIN BURUNLARININ KANAMALARINA İZİN VERMEYİZ”
Şehit madenci yakınlarının avukatları, sanıkların mahkeme salonuna getirilmesini istedi. Avukatlar, "Duruşmaya bende onların yanında katılmak istiyorum, benden burada olmayayım o zaman. Adil yargılama yetmez, adil yargılama yaptığınızı göstereceksiniz. Buradaki insanlar acılı, acıları çok büyük. Ne kadar sürer peki. En fazla 10 dakika. O sanıklar burada olsa bile onlara tepkileri aynı olacak. Dolayısıyla sanıkların can güvenliği yok gerekçesiyle böyle korunmalarına gerek yok. Bu salonda herkesin güvenliği varsa sanıkların da var. Soruşturmanın hazırlık aşamasını gizli yürütebilirsiniz, yazılı savunmalarını alabilirsiniz. Ancak kovuşturma aşamasında bütünleştirici ilke gereği bu mahkeme salonu dışında yargılama yapamazsınız. Korkmasınlar, teminatları biziz, biz avukatlarız. Onlar madencilerin ölümüne neden olsa bile biz onların burunlarının kanamalarına asla izin vermeyiz” dedi.
“301 MADENCİNİN CAN GÜVENLİĞİ YOKTU”
Avukatın sözlerinin ardından bir madenci yakını, “301 madencinin de can güvenliği yoktu. Öldüler, öldürdüler” dedi. Oğlunu kaybeden acılı bir anne de “Eğer siz bizim yerimizde olsaydınız, acılı insan olsaydınız acaba nasıl savunurdunuz, hangi vicdanla savunurdunuz. Bizim yerimizde siz olsaydınız ne yapardınız” diye sordu.
“BİZE GÜVENİN”
Mahkeme Başkanı, madenci yakınlarına “Biz kanunlara göre hareket ediyoruz. Lütfen sakin olun, bize güvenin” diye yanıt verdi.
ŞEHİT YAKINLARI FENALAŞTI
Mahkemede bazı şehit yakınları fenalaşınca, 112 Acil ekipleri müdahale etti. Ardından Mahkeme Başkanı duruşmaya bir müddet ara verdi. Madenci yakınlarının tepkilerinin devam etmesi üzerine mahkeme başkanı taleplerin görüşülmesi için duruşmaya 5 dakika ara verdi. Aranın ardından Mahkeme Başkanı Arif Ballı duruşmanın 15 Nisan 2015 saat 09.00’a ertelendiğini duyurdu. Ayrıca, yapılan talepler gereği sanıkların duruşmada hazır edilmeleri ve gerekli tedbirin alınması için Adalet Bakanlığı birimlerine yazı yazılmasına karar verildi.
SELAHATTİN DEMİRTAŞ DA DAVAYI İZLEDİ
Akhisar’da görülen davayı HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Sebahat Tuncel de ön sıralarda izledi. 487 mağdurun yer aldığı 45 sanıklı davada tutuklu sekiz sanık ‘olası kastla öldürme’ suçundan yargılanacak.