Başbakan Ahmet Davutoğlu Şanlıurfa mitingi öncesinde Suriye Eşmesi’nde bulunan Süleyman Şah Türbesi’ni ziyaret etti. Ziyarette, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, TİKA tarafından yapılacak türbe ve çevresindeki yapılar ile ilgili Başbakan Davutoğlu’na detaylı brifing verdi.
TİKA’dan yapılan açıklamaya göre; Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi Kubbet-üs Sahra ve Kanuni Sultan Süleyman Türbesi’nin mimarisini birleştirerek TİKA tarafından inşa edilecek.
Süleyman Şah’ın türbesi ve etrafındaki yapıları içeren bir avan proje TİKA tarafından hazırlandı. Uygulama projelerinin tamamlanması hususunda detaylı çalışmaları devam eden proje birçok tarihi ve kültürel detayı içinde barındırıyor.
Bir külliye olarak hazırlanan proje, “Ufukların Efendisi” olarak adlandırılan cedlerimizin medeniyet idrakini, yüksek bir kültürle kuşatıcılığını ve ülkemizin geçmişine olan bağlılığını işareti olacak şekilde hazırlandı.
Projenin en önemli ve belirgin özelliği ortak tarihimizde müstesna bir yere sahip “3 Büyük Süleyman”ın bir araya getirilmesidir. Bu kapsamda, Hz. Süleyman’ın emanetinin mührü, “Şarkın En Sevgili Sultanı” Selahattin Eyyubi’nin yadigârı mukaddes Mescid-i Aksanın yanında bulunan Kubbet-üs Sahra’nın mimari bütünlüğünden mülhem, Cihan Sultanı Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul Süleymaniye Külliyesi Haziresinde yer alan türbesinin şekli de dikkate alınarak Süleyman Şah Türbesi tasarlanmıştır. Bu sayede, dünden bugüne bölge Müslümanlarının Türkmen, Kürt ve Arap farkı gözetmeksizin yıllarca “Mezar-ı Türk” olarak anılan, saygı gözetilen ve muhafaza edilen bu mekân medeniyetimizin birleştirici, kuşatıcı ve sarıp sarmalayıcı ruhu ile tesis edilmiş olacaktır.
Yaklaşık 9500m² alan üzerine inşa edilmesi planlan külliyede, Türbe-i Şerif, Saygı Karakolu, Kültür Merkezi, Mescit, iki adet revaklı oturma mekânı, abdesthanelerden oluşan hizmet binası, misafirhane ve nöbetçi kulelerinden oluşan yaklaşık 3500 metrekare kapalı alan yer alması planlanmaktadır. Ayrıca Süleymaniye Camii’nin revaklı iç avlusunun abidevi kapısını andıran giriş kapısı ile Selimiye Camii’nin revaklı iç avlusunda bulunan şadırvanın bir benzeri de Külliye’de yer alacaktır.
TİKA tarafından hazırlanan projeye göre, türbenin etrafını çevreleyen revaklı kısımda, Oğuzların 24 boyundan mülhem 24 revak bulunmakta ve 24 kemer ile bina süslenmektedir. Her kemerin kilit taşında her Oğuz boyunun damgaları-armaları işlenmiştir. Ana kemerde Süleyman Şah’ın boy beyi olduğu Kayı’nın damga-arması bulunmaktadır.
Sekizgen gövdeli türbe binasının her yüzünde üç pencere olmak üzere 24 pencere binayı aydınlatmaktadır. Pencerelerin sağ ve sol üst köşelerinde ikişer adet 16 Türk İmparatorluğunu sembolize eden Cumhurbaşkanlığı Forsunda bulunan 16 köşeli yıldız yerleştirilecek.