UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Safranbolu Ulu Camisi’nin restorasyonu tamamlandı.
1872’de Rumların inşa ettiği kiliseden 1954’te camiye dönüştürülen yapının restorasyonu tamamlanarak 22 Mayıs Cuma günü yeniden ibadete açılacak.
2013 yılında restorasyon çalışmasına başlanan ve 1.5 yıl süren Ulu cami’nin cuma günü yeniden ibadete açılacağını söyleyen firma yönetici Hacı Mehmet Gençer, “Bizim için uzun soluklu bir süreçti ve inşallah sona gelindi. Şuanda son rütuşlar yapılıyor. Cuma günü Safranbolu hemşerilerimizin katılımı ile ibadete açacağız. 1.5 yıl süren bir çalışma oldu. Restorasyon sırasında bazı revizyonlar oldu. İnşallah sona gelindi ve güzel bir açılış olacak” dedi.
Gençer ayrıca caminin spekülasyonlara maruz kaldığını da anımsatarak, “Bir çok spekülasyon oldu ve buda güzel cevap olacak. Birçok kişinin beklediği gibi Kilise değil cami olarak inşallah ibadete açılacak” diye belirtti.
Yüklenici firma yönetici Hacı Mehmet Gençer, restorasyon sırasında Yunanca kitabeler bulduklarını kaydederek, “Ortaya çıkardığımız bazı bölümler vardı. Bazı sıvaları kaldırdık, raspaları ve taş işçiliğini ortaya çıkardık. Birtakım sıvaları yeniledik. Yer döşemesi, elektrik, çatı ve dış sıvaları, taş temizliğini yaptık. Bunun dışında caminin orjinaline uygun restorasyonu gerçekleştirildi" dedi.