Yıllardır atıl vaziyette bulunan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’ni enerji müzesi ve kültür merkezine dönüştürmek için başlatılan restorasyon çalışmasını yerinde inceleyen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, “Burası odak noktası, çekim merkezi olacak. Burada yaşayan insanlarımıza keyif verecek ve çevresini de olumlu yönde etkileyecek” dedi.
Geçmişte İstanbul’un yakıt ihtiyacının karşılandığı 3 önemli tesisten biri olan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından başlatılan restorasyon çalışmasıyla, enerji müzesi ve kültür merkezi haline getirilecek.
Çalışmaları yerinde incelemek için Kadıköy’de bulunan tarihi Hasanpaşa Gazhane’sine gelen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Gazhane restorasyon çalışmalarının takip edildiği programa AK Parti 1’inci Bölge Milletvekili Adaylarından Hurşit Yıldırım, Faik Işık, Ahmet Berat Çonkar ve AK Parti Kadıköy İlçe Başkanı İsa Mesih Şahin katıldı. Tarihi Gazhane hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Topbaş, çekiç ve murç yardımıyla temsili olarak restorasyon çalışmalarını başlattı.
“ATIL DURUMDAKİ TARİHİ GAZHANE MÜZE VE KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK”
Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’nin ihtiyaç kalmadığı için 1993 yılından bu yana atıl vaziyette olduğunun altını çizen İBB Başkanı Kadir Topbaş, “Bu kadar yoğun yaşamın olduğu Kadıköy’ün ciddi bir kültür merkezine ve müzeye ihtiyacı var. Restorasyon yapılacak olan bu alan, insanların gelip kültür sanat faaliyetlerini yürütebileceği bir yer olacak. Var olan fonksiyonların korunacağı projeyle burası yaşayan aktif bir mekan olmasını istediğimiz için sinema, tiyatro, kafeterya gibi fonksiyonlar yüklüyoruz. Yakın bir tarihte tamamlanacak olan bu mekan gıpta edilecek, heyecanla gezilecek görülecek bir yer olacak” dedi.
”PROJE, SİYASETE KURBAN EDİLDİ”
Ciddi bedeller ödeyerek kentsel dönüşüm ve restorasyon çalışmalarını İstanbul genelinde sürdürdüklerini ifade eden Topbaş, “Kadıköy’e yaklaşık 2 milyar lira yatırım yaparak siyasi mülahazaların ötesinde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek önemli işler yaptığımızın göstergesidir. Kadıköy başka partiden, bırakalım demeden İstanbulluların ihtiyaçlarını gideriyoruz. Kartal’da hazırladığımız dünya çapındaki dönüşüm alanı siyasete kurban edildi, mundar edildi. Biz AK Parti belediyesi olarak çevre, ulaşım ve kültür sanat yatırımlarımızla kendimizi ispatlamışız. İstanbul’a her alanda en iyi şeyleri getirmeye çalıştık. Ama Kartal’da şimdi de seçim dönemi diye vatandaş tedirgin edildi ve o iş orada kaldı. İlçe belediyeleriyle farklı düşündüğümüz için o proje orada kaldı. Dünyanın parmakla göstereceği, dünyanın hayranlıkla izleyeceği İstanbul’un yeni bir odak merkezi yapmak istiyorduk. Maalesef siyasete kurban edildi” diye konuştu.
FİKİRTEPEDE TEK YEKİLİ İBB OLMADIĞI İÇİN İŞLER UZADI
Fikirtepe’de hiçbir yere verilmeyen ölçekte imar düzenlemesi yaptıklarını belirten Topbaş, “Muhalefet insanları korkutamasın ve kazancı milletimizin olsun istedik. Hatta, ‘Sakın ha çantacılara kulak açıp geleceğinizi karartmayın’ dedim. Maalesef bazı vatandaşlarız daha fazla mal mülk sahibi olacağız diye düşündüler. Proje bugüne kadar tamamlanmalıydı. Örnek gösterebilmeliydik. Burada hazırlıkları tamamlayan birkaç inşaata başlandı. Fikirtepe’de bilgilendirme ofisi kuruldu ama kapandı, kapanmamalıydı. Tekrar kurulması için talimat veriyorum. Fikirtepe’de hiç kimseye vermeyeceğimiz 4 emsale kadar verdik. Bakanlıktaki plan onaylarındaki gecikmeler için genel sekreter yardımcımızla toplantı yapın. Bakanlıkla da görüşelim. Tek yetkili İBB olmadığı için çok geç kalındı. Arzu ettiğimiz namuslu, işini bilen müteahhitlerle vatandaşlarımızın bir araya gelerek bu sorunu bitirmesiydi. Vatandaşlarımız attıkları imzalara dikkat etmelidir. Karınca duası gibi yazılmış yazılara, ballandırarak aktarılan sözlere bakılıp imza atılmaz ki. Belediyelere gidin bilgi alın, hukukçularla görüşün. Yönetimler sizin sorunlarınızı çözmek için var. Maalesef Fikirtepe yüzde 60’ı 200 metrekarenin altında araziler. Birleştirilsin, güzel büyük binalar yapılsın istedik. Prosedürler uzadı” şeklinde konuştu.
“EL SALLAYARAK CUMHURBAŞKANINA SELAM SÖYLEDİ”
Tören sonrası Topbaş, tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’nin restorasyon çalışmalarından sonra gezerek basın mensuplarına bilgi verdi. Gezi sırasında dedesi ile birlikte Topbaş’ın yanına gelişim bozukluğu hastası 5 yaşındaki Tuğba Ceylan Sağlam geldi. Sağlam’ı kucağına alan Topbaş, dedesiyle ve çocukla sohbet etti. Sohbet sırasında Kadir Topbaş’ın ismini ve Cumhurbaşkanı’nın ismini söyleyen Sağlam’ın el sallayarak selam söylemesi renkli görüntüler oluşturdu.
Maliyeti 125 bin lira olan restorasyon çalışmaları kapsamında kültür merkezine dönüştürülecek Hasanpaşa Gazhanesi’nde enerji sistemleri müzesi ve bilgi tüneli, uluslararası sergi salonu, açık pazar yeri, atölye, 375 kişilik çok amaçlı gösteri salonu, çocuk bilgilendirme evi, 3 adet cep sineması, 40 kişilik 3D sinema ve fuaye alanı, kütüphane, seyir terası, restoran ve kafeterya ile 310 araç kapasiteli otopark yer alacak.