Zonguldak’ta Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ve 112 ekipleri gece saatlerinde tren kazası tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikatı gerçek sanıp yardıma koşan vatandaşlar gerçeği öğrenince şaşkınlıklarını gizleyemediler.
Zonguldak Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı UMKE ve 112 ekipleri, Uğur Mumcu Caddesi üzerinde tren kazası tatbikatı gerçekleştirdi. Rol icabı trenin sürüklediği otomobilde bulunan üç yaralı kurtarılmayı bekledi. Yine rol gereği bir görgü tanığı 112’yi arayarak yardım istedi.
Kısa sürede olay yerine gelen UMKE ve sağlık ekipleri yaralılara sıkıştıkları yerde müdahaleye başladı.
GÖREN YARDIMA KOŞTU
Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü ve Şoförler Odası’nın da desteği ile gerçekleştirilen tatbikatı gerçek sanan vatandaşlar olay yerine koştu. Kazayı fark edince araçlarını yol kenarına park eden vatandaşlar panikle kaza yerine geldiler. Kazanın tatbikat olduğunu söylenince şaşkınlığı yüzlerinden okunan vatandaşlar yollarına devam ettiler.
“KOLU KOPUK” DİYE TARTIŞTILAR
Rol icabı olay yerine gelen yaralı yakınları sağlık ekiplerinin kurtarma çalışmalarına engel olarak ilk müdahalelerde yaşanan sıkıntıları hatırlattılar. Yine rol gereği gazetecilere de tepki gösteren bir yaralı yakını, kazada yaralanan sürücünün kolunun koptuğunu söyleyerek kopan kolun bulunmasını istedi. Bu sırada tatbikatı habersizce izleyen bir genç “Hayır abi kolu kopmadı. Kolu içine burkulmuş” dedi. Rol gereği gence tepki gösteren yaralı yakını “Kolu koptu” diye bağırdı.
Şaşkın bir şekilde tatbikatı izleyen genç, gazetecilerin “Bu olayın tatbikat olduğunu biliyor muydunuz?” sorusu üzerine “Hayır bu gerçek bir kaza” diyerek önce inanmak istemedi. Gazetecilerin tatbikat olduğunu hatırlatması üzerine genç “Şaşırdım” diyerek cevap verdi.
YARALILAR ARASINDA TANIDIK ARADILAR
Öte yandan kazayı gören bir vatandaş, yaralıların yanına gitti. Gazetecilerin “Kazada yaralılar var. Tanıyor musunuz?” sorusu üzerine vatandaş “Tanıdık yokmuş” cevabını vererek olay yerinden uzaklaştı. Bazı vatandaşlar kazanın gerçek değil de tatbikat olduğunu öğrenince gülme krizine girdiler. Devlet Hastanesi’nde çalıştığını söyleyen bir vatandaş ise dakikalarca sağlık ekiplerine yardımcı oldu. Gazlı bez isteyip yaralıya da müdahale eden vatandaş, gazetecilerin “Bunun tatbikat olduğunu biliyor muydunuz?” sorusuna “Yanılıyorsun bu gerçek bir kaza” şeklinde cevap verdi.
Yaralıya müdahale ettiğini hatırlatan vatandaş, “Ben de bir sağlık çalışanıyım. Kaza olduğunu görünce köprüden koşarak geldim. Yaralılara müdahale edilirken yardımcı olmaya çalıştım. Ama bu bir tatbikatmış. Ben yine de elimden geleni yaptım” dedi.
ON BEŞ KİŞİLİK EKİP GÖREV ALDI
Gece 02.00 sıralarında gerçekleştirilen tatbikatta UMKE ve 112’ye bağlı 15 kişilik sağlık ekibi görev aldı. 112’den sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Emre Karaahmetoğlu, tatbikat hakkında şu bilgileri verdi:
“Şehrimizde olası ihtimali yüksek olan bir tren kazası tatbikatı yaptık. Yaklaşık 15 kişilik bir ekip, 4 UMKE aracımız, 3 yaralımız, 2 yaralı yakınımız vardı. Başarılı bir tatbikat oldu. Hatta oldukça gerçekçi oldu. Yoldan geçen vatandaşlar gerçek sanarak yardım ettiler. Bu durumlar her zaman olabilir. Biz bu durumlara hazır olabilmek için bu tatbikatı gerçekleştirdik. Tatbikatımız gerçekçi olduğu için vatandaşlarımız yardım etmek istedi. Vatandaşların duyarlı olması çok güzel. Bu tür olaylarda öncelikle vatandaşlarımızdan ricamız, genelde olayın hararetine kapılıp 112 aranması unutuluyor. Kazayı fark ettiklerinde öncelikli olarak 112’yi aramalarını istiyoruz. Ve olay yerine sağlık ekipleri gelip müdahalede bulunduklarında onlara engel olmayacak; kendi can güvenliklerini tehlikeye atmayacak şekilde uygun bir yerde bulunmalarını istiyoruz.”
Tatbikatta kaza yapan araçtan kurtarılan yaralılar, ambulanslara taşındı. Rol gereği kaza yapan araç ve tren de alandan kaldırılarak trafik normale döndü.