Eskişehir Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Genel Müdürü Baran Özgör, Türk milletinin yaşanan kazalar ve kayıplar sonrasında çok büyük üzüntü yaşandığını, ancak ülkenin iş güvenliği anlamında Avrupa’da ve dünya ülkeleri arasında da iyi bir yerde olmadığını belirterek, "Önemli olan, bu olumsuz olaylar yaşanmadan önce gerekenleri yapabilmektir. Tedbir iş kazasından sonra değil öncesinde alınmalıdır. Aslında iş güvenliği yol üzerinde duran bir taşı alıp güvenli bir yere koymaktır" dedi,
Eskişehir Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, kuruluşunun 3’üncü yılını, Eskişehir ve Bursa çalışanlarının katıldığı gecede Batıkent’de bulunan Özgüven tesislerinde düzenlenen gecede kutladı. Açılış konuşmasını yapan Eskişehir Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Genel Müdürü Baran Özgör, yaşanan olumsuz bir olaydan sonra pişmanlık duymak, üzülmek ya da yakınmak insanlara hiçbir şey kazandırmayacağını kaydetti. Özgör, önemli olanın bu olumsuz olaylar yaşanmadan önce gerekenleri yapabilmek olduğunu vurgulayarak, “Tedbir iş kazasından sonra değil öncesinde alınmalıdır. Aslında iş güvenliği yol üzerinde duran bir taşı alıp güvenli bir yere koymaktır. Bunu yapabilirsek o yolu kullanacak olan tüm insanları yaşayacakları bir trafik kazasına karşı korumuş oluruz” dedi.
TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI
Konuşmasında, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı hakkında da bilgi veren Özgör “Tehlikeli madde olarak nitelenen malzemelerin yurt içi ve yurt dışında güvenli bir şekilde taşınabilmeleri için uygulanan kuralların bütünüdür. Tehlikeli madde taşıyan kuruluşlar ilgili mevzuata göre bir tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmek zorundadır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olabilmek için bazı niteliklere sahip olmanın yanında kişilerin, düzenlediğimiz eğitimlere katılıp ulaştırma Bakanlığı’nın açtığı sınavda 70 üzeri puan almaları gerekmektedir.
Aspir olarak Eskişehir bölgesinde bu alanda faaliyet gösteren ilk firmayız. Amacımız deneyimli eğitmenlerimizle beraber kursiyerlerimize nitelikli bir eğitim vererek Ulaştırma Bakanlığı’nın açmış olduğu sınavda başarılı olmalarını sağlamaktır.Tehlikeli maddelerin taşınması depolanması kullanımı aşamalarında birçok risk vardır. Tanker yangınları ortama yayılan zararlı gaz ve kokular insan sağlığını tehdit etmenin yanında yapılan işin verimliliğini de olumsuz yönde etkilemektedir. Tehlikeli Madde Faaliyet belgesi olan firmaların Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğu vardır. Danışmanlar Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi olan firmalarda iş bulabileceklerdir. Yani tehlikeli madde tanımına uyan maddeleri taşıyan kullanan depolayan tüm firmalar güvenlik danışmanı çalıştırmak zorundadır.Türkiye’de Avrupa birliği uyum yasaları çerçevesinde yayımlanan yeni bir mevzuattır ve çok fazla personel açığı bulunmaktadır" dedi.
"TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA İŞ BULMA İMKANI SAĞLAMAKTADIR"
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimlerine katılıp, 49 saatlik eğitim aldıktan sonra sınava girmeye hak kazanıldığını anlatan Baran Özgör, konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Eğitim almış kişiler Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının açtığı TMGD sınavından 70 üzeri puan aldıkları taktirde danışman, YDS sınavından 65 ve üzeri TMGD sınavından da 80 üzeri aldıkları taktirde TMGD eğitmeni olabilirler. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmak için lisans mezunu olmak yeterlidir. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının açtığı TMGD sınavından 70 üzeri puan aldıktan sonra başka bir şart aranmamaktadır. Yasal olarak hiçbir sorumluluk olmamakla beraber TMGD olan kişi danışmanlık görevi esnasında herhangi bir hata yaptığı takdirde Bakanlık tarafından uyarı alır ve üç uyarı sonrasında belgesi askıya alınır. Bir yıl görev yapamaz fakat ertesi yıl sınava girerek tekrar TMGD belgesi alabilir. Bir TMGD maksimum 5 firmaya danışmanlık hizmeti verebilir. Herhangi bir çalışma süresinden bahsedilmemektedir. Kısacası Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı üniversite mezunlarına iş bulma imkanı sağlamaktadır.”
ASPİR DANIŞMANLIK VE EĞİTİM HİZMETİ VERİYOR
Eskişehir Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi hakkında da bilgi veren Özgör, “Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik birimi olarak Eskişehir Oto Sanayicileri ve Tornacılar sitesinde bulunan iş yerimizde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı(TMGD) ve İş Sağlığı ve Güvenliği konularıyla ilgili müşterilerimize danışmanlık ve eğitim hizmeti vermekteyiz. Şirketimiz yaklaşık 3 senedir farklı sektörlerde ve bölgelerde çalışma yapmaktadır. Aspir olarak iki ana faaliyet kolunda hizmet vermekteyiz bu faaliyet kolları iş sağlığı ve güvenliği ve tehlikeli madde güvenlik danışmanlığıdır. Toplam 30 personelimizle beraber ülkemizde yeni yeni oturan ve şekillenen bu iki alanda çalışmalar yapmaktayız. Şirketimizin personel kadrosunu İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi, Yardımcı Sağlık Personeli, İlkyardım eğitmenleri, İdari Personeller ve TMGD Eğitmenleri oluşturmaktadır. Buna ek olarak Bursa bölgesinde de TMGD Eğitimlerimizi sürdürmekteyiz. Aspir olarak sosyal sorumluluk projelerine katılarak projelerin amaçları doğrultusunda katkı yapmaktayız. Özellikle çorak arazilerin ağaçlandırılması çevresel düzenleme ve etkinlikler, hayır kurumlarına ve yardımcı kuruluşlara yapılan destekler olmak üzere birçok alanda faaliyet göstermekteyiz” dedi.