Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Petek-Yeni Neslin Manevi Terbiyesi İctimai Birliği Sivil Toplum Kuruluşu ve Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın katkılarıyla Azerbaycan’da gerçekleştirilen Sağlıklı Beslenme Projesi devam ediyor.
TİKA’nın öncelikli faaliyet alanları içerisinde eğitim, sağlık ve sosyal altyapıların güçlendirilmesi gibi doğrudan toplum hayatına etki eden sektörler öne çıkıyor. Bu önceliklerin kesişim alanlarından birisi olarak sağlıklı beslenme eğitimine ilişkin sosyal örgütlenmelerin oluşumuna ve gelişimine destek verilmesi TİKA Bakü Koordinatörlüğü tarafından 2014 yılı içerisinde gündeme alındı. 2015 yılı itibariyle Petek- Yeni Neslin Manevi Terbiyesi İctimai Birliği adlı STK ile işbirliğinde geliştirilen daha geniş bir projeyle, öncelikli hedef kitlesi 15 pilot okuldaki öğrenciler ve Damla İctimai Birliği adlı STK bünyesindeki yetimler olmak üzere, Sağlıklı Olalım Kulübü kuruluş çalışmaları başlatıldı. Proje kapsamında okullarda eğitici etkinliklerin uygulanmasına geçildi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın da paydaş olarak temsil edildiği eğitici ve bilgilendirici etkinlikler akabinde, öğrencilerin ödüllü yarışmaya iştirak etmek üzere birer kompozisyon yazarak fikir beyan etmeleri sağlandı.
Sağlıklı Olalım Kulübü için üye çalışmaları yürütüldü. Süreç sonunda yarışma sonuçlarının ilan edilmesi ve Sağlıklı Olalım Kulübü’nün tanıtılması amacıyla 18 Nisan 2015 tarihinde bir sergi ve tören programı yapıldı.
Yarışma sonuçlarının ilanı öncesinde açılışı yapılan sergide, davetli öğrencilere zararlı gıdalar ve sağlıklı beslenme konusunda bilgi verildi. Projeye katılan okullar, sağlıklı beslenme ile ilgili stantlar hazırladı ve seçilmiş en iyi stantlar hediyelerini aldı. Ayrıca, gerek kulüp üyelerinin aidiyet duygusunu geliştirecek, gerekse üzerindeki mesajlarla daha geniş kitlelere sağlıklı beslenme bilinci aşılamaya hizmet edecek olan logolu kupa, şapka, tişört, levha, kalem gibi malzeme hazırlanarak, öğrencilere dağıtıldı. Dereceye giren ilk 3 öğrencinin yanı sıra, teşvik ödülü olarak okullarda kulüp çalışmalarını üstlenen öğretmen ve öğrencilerin de sağlıklı gıda paketi ile ödüllendirilmesi yapıldı.
Projenin ilerleyen aşamalarında, Başkent dışı bölgelerdeki okullarda sağlıklı beslenme ile ilgili seminerler düzenlenecek ve yeni nesillere sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması için faaliyetler gerçekleştirilecek.