Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da ilköğretim okulu yapımı için protokol imzalandı.
2005 yılında açılarak Afrika Kıtası’nın ilk TİKA Ofisi olma özelliğine sahip olan Addis Ababa Koordinasyon Ofisi, kurulduğu günden bugüne özellikle eğitimden sağlığa kapasite geliştirmesine yönelik proje faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Addis Ababa’da eğitim kalitesinin artırılması ve modern bir yapıya kavuşturulması için ilköğretim okulu inşa edilecek. Okul inşaatı ve tefrişatı ile ilgili Addis Ababa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde düzenlenen protokol imza törenine Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanları ve okul aile birliği üyeleri katıldı.
Halihazırda Abadır Enstitüsü İlköğretim Okulu’nun 2 bin 200 öğrencisi bulunuyor. Eğitim niteliklerine uygun olmadan eğitim ve öğretimin devam ettiği okulda mevcut kullanılmaz ve bakımsız olan binalar yıkılıp, ülkemiz şartlarında binası ve eğitim materyallerinin olduğu şekilde bir okul inşa edilecek. İnşa esnasında ise eğitim ve öğretim sekteye uğratılmayacak.
Törende okul yöneticileri ve İl Milli Eğitim Müdürü yaptıkları konuşmada, "Türkiye şartlarında bir okul binasına kavuşacağımızı biliyoruz. Bundan dolayı çok heyecanlıyız. En yakın zamanda inşaatın başlamasını ve bitmesini sabırsızlıkla bekliyoruz" diyerek duygularını ifade etti.
Addis Ababa İl Milii Eğitim Müdürü, Etiyopya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 1890 yıllarına kadar gittiğini söyleyerek, eğitime yapılan desteğin aslında Türkiye için yapılmış bir yatırım olduğunu ifade etti.
İmza töreninin ardından karşılıklı hediye ve plaketler verilerek tören sonlandırıldı.